Muž, který v domě bydlel, oheň naštěstí včas uhasil.

Nekola je teď obžalovaný z pokusu těžkého ublížení na zdraví a poškozování cizí věci, hrozí mu několik let za mřížemi.

Vše se odehrálo 16. prosince před třemi lety v Mohelnici.

Podle státního zástupce přišel Lukáš Nekola časně ráno k domu v ulici Svatopluka Čecha, rozbil okno v přízemí, na parapet vylil náplň do zapalovačů a zapálil ji.

Z místa utekl a to i přesto, že podle žalobce věděl, že v prvním patře domu jsou lidé.

Požár se pak rozšířil do místnosti na věci pod oknem.

„Když poškození zaregistrovali kouř, požár uhasili. Pokud by spali, hrozila by jim smrt udušením, případně otravou ze zplodin," řekl státní zástupce.

Vyučený elektrikář u soudu řekl, že se doma pak svěřil své přítelkyni a druhý den šel svůj čin ohlásit na policii. Uvedl, že jednal ve vzteku, dům označil za barák plný feťáků a muž, kterému zapálil byt, ho prý před Vánocemi okradl.

„Netušil jsem, že mě okrade. Pomáhal jsem mu, nosil jídlo. On si vzal peníze, které jsem měl pro mou dceru, telefon a další věci. Byl to zkrat. Kdybych nebyl podnapilý, nikdy bych to neudělal," uvedl ve středu Lukáš Nekola.

U soudu přiznal, že věděl, že poškozená dvojice v domě přespává. Netušil prý však, že tomu tak bylo i ten den.

Soudce Vladimír Hendrych obžalovanému přečetl jeho výpověď na policii, kde uvedl, že o přítomnosti dalších lidí v domě věděl. Nekola to však popřel a tvrdil, že jej k této výpovědi policisté donutili.

Jako svědek u soudu vypovídal i nájemník, který oheň uhasil.

„Ucítil jsem štiplavý zápach, nedalo se pomalu ani dýchat. Seběhl jsem dolů, otevřel dveře a viděl jsem, jak hoří postel, skříňka, záclony," uvedl muž, který k soudu přišel v poutech.

Oheň hasil pomocí kýblů s vodou, obavu měl i o známou, která zůstala v horním patře.

Nekola po založení požáru odběhl a situaci sledoval z dálky od benzinové stanice.

Vypovídal i muž, kterému se obžalovaný kvůli ukradeným věcem chtěl pomstít. Byli přátelé, znali se asi čtyři roky a oba brali drogy.

„Vzal jsem mu batoh i s peněženkou, on mi dřív rozebral barák po mým tátovi," uvedl svědek, který také přišel vypovídat v poutech a eskortou za zády.

Soudní znalec uvedl, že pokud by oheň nájemníci neuhasili, pravděpodobně by zhasl sám.

Kouř a zplodiny by však obyvatele mohly ohrožovat na zdraví.

V místnosti nebylo velké množství hořlavých látek. Jako riziko však vidím kouř a zplodiny, které vznikaly," řekl odborník.

To potvrdila i lékařka, která dělala znalecký posudek. Ta řekla, že zplodiny zamořovaly celý dům.

„Šířil se oxid uhelnatý, který je velmi zrádný, je bez zápachu a chuti. Může dojít k takzvanému vnitřnímu udušení. Obyvatelé ucítili štiplavý kouř a začali oheň hasit, odhalili to brzy," sdělila lékařka a doplnila, že mladý pár nevyhledal lékaře, ani jeden nebyl omezen v běžném způsobu života.

Soud bude pokračovat v polovině března výslechem dalších svědků.