Před olomoucký okresní soud jej dostala závislost na hracích automatech, do kterých naházel peníze vybrané za parkování ve Šternberku.

Městu způsobil škodu 1,37 milionu korun.

Rozsudek není pravomocný. Pospíšil se proti němu hned v soudní síni odvolal.

Případem se tak bude zabývat krajský soud. Podle státního zástupce si zasloužil podmínku.

„Obžalovaný se k jednání více méně doznal a dobrovolně hradí škodu. I vzhledem k tomu, že je netrestaný, navrhuji ještě podmíněný trest odnětí svobody v trvání tří roků se zkušební dobou pěti let," uvedl v závěrečném návrhu před soudem Stanislav Tichý. Obhájkyně požadovala zproštění obžaloby, protože podle ní neporušil Pospíšil žádný právní předpis.

Soud nakonec vyměřil Pospíšilovi čtyři roky nepodmíněně. Poukazoval na to, že bývalý šéf strážníků sice otevřeně popisoval, co dělal a jak, ale popíral, že by se jednalo o trestný čin.

„Domáhal se zproštění, takže jeho výpověď nelze hodnotit jako polehčující okolnost ve smyslu doznání," argumentoval soudce Petr Bednář.

Jak se vypořádal se závislostí na automatech?
Co říká na rozsudek? A na snahy státu více omezit hazard?
Kde žije, čím se živí a jak hodlá splácet škodu?ROZHOVOR s PAVLEM POSPÍŠILEMnajdete v ÚTERNÍM TIŠTĚNÉM
vydání Olomouckého deníku 17. května 

Na spodní hranici sazby

Právě doznání je pro soud jedna z podstatných okolností, když rozhoduje o trestu pro obžalovaného.

„V rámci sazby (3 až 8 let) není rok nad spodní hranicí s ohledem na dobu páchání skutku a výši škody trestem nepřiměřeně přísným," uvedl soudce s tím, že s tomto případě vzhledem k sazbě nebylo možné uložit podmínku. Soud rovněž Pospíšilovi na čtyři roky zakázal činnost ve všech veřejných funkcích.

Ztratil jsem všechno

Pospíšil neskrýval, že nepodmíněný trest ho šokoval. Proti rozsudku se ještě v soudní síni odvolal.

Bývalý šéf šternberksých strážníků Pavel Pospíšil u okresního soudu v Olomouci

Před soudem popisoval, jak mu závislost na hracích automatech zničila život a jak už nedokázal splácet dluhy, a tak pozdržoval peníze města vybrané na parkovném.

„Srazilo mě to na kolena. Ztratil jsem všechno: rodinu, zaměstnání, přátele, koníčky. Nikoho jsem nechtěl podvést ani obelhat. Bylo to v rámci něčeho, s čím jsem nedokázal bojovat," uvedl před soudem.

Státní zástupce si ponechal osmidenní lhůtu na případné odvolání.

„Navrhoval jsem trest poněkud mírnější, byť už na samé hranici podmíněného a nepodmíněného trestu," reagoval na vynesený rozsudek Tichý s tím, že případné odvolání by vyznělo ve prospěch obžalovaného Pospíšila.

Bývalý velitel městské policie byl odsouzen za zneužití pravomoci úřední osoby. Původně byl obviněn ze zpronevěry.

„Zřejmě si přípravné řízení nevědělo dostatečně rady, co s tím a jak to kvalifikovat. Listiny, které jsme si vyžádali až po posledním hlavním líčení, si měla vyžádat policie a z nich vycházet," poznamenal soudce Bednář.

Machinace s parkovným

Pospíšil od října 2012 do prosince 2013 přebíral peníze vybrané za parkování, které zadržoval a házel je do automatů. Použil takto 722 tisíc korun.

„Prostředky až následně ukládal na účet města," uvedl soudce.

Vše dal do pořádku podle soudu koncem roku 2013 před plánovanou kontrolou ze strany finančního odboru. V dalším roce pak podle soudu Pospíšil upravoval vyúčtovací lístky z parkovacích automatů. Měnil datum, číslo výběru a celkově vybranou hotovost u parkovacích automatů.

„Dosáhl zatajení celkem 75 kusů těchto vyúčtovacích lístků a snížení vybrané částky o 653 478 korun, kterou si ponechal," popisoval soudce Bednář. Originály lístky o skutečném výběru z parkovacích automatů měl Pospíšil zničit.

Znalec potvrdil, že Pospíšil trpěl v době páchání trestné činnosti patologickým hráčstvím. Podle soudce bylo jeho vnímání sníženo pouze při páchání trestné činnosti, ne v práci.

„Ovládací schopnosti obžalovaného nebyly natolik snížené, aby toto mohl soud vyhodnotit jako okolnost, kterou by bylo možné zvážit při úvaze o trestu," uvedl Bednář.

Přestože Pospíšil, který je v současnosti v evidenci úřadu práce, k dnešnímu dni dluží městu 613 478 korun – letos zaplatil 40 tisíc korun – celková škoda byla vyčíslena na 1,37 milionu.

„Co bylo uhrazeno na konci roku 2013, po spáchání skutku, byla náhrada škody. O to se nesnižuje škoda pro účely trestního řízení," vysvětlil soudce.