Drama se odehrálo v těchto dnech v jednom z panelových domů v Ostravě-Výškovicích. Vše zpočátku vypadalo jako běžná akce podvodníka okrádajícího důvěřivé seniory.

Šestadvacetiletý muž zazvonil u dveří oběti, které se představil jako sociální pracovník. Tvrdil, že dochází za staršími lidmi, zda něco nepotřebují.

„Paní jej pozvala dál. Začal jí vyprávět, že zajišťuje rozvoz obědů z domova důchodců. Řekl ale, že potřebuje zaplatit zálohu. Působil důvěryhodným dojmem," uvedl ostravský kriminalista Radim Bena, který ve středu informoval o objasnění případu.

Zdroj: Policie ČR

Záloha

Podvodník žádal dvě stě korun. „Paní šla k sekretáři, otevřela jej a vytáhla obálku. Z ní vzala bankovku a obálku vrátila zpátky," dodal Bena.

Muž si vzal peníze s tím, že paní dostane stvrzenku další den při dovozu obědu. Poté odešel. Jak zdůraznil Bena, důchodkyně si počínala obezřetně a vyptávala se na různé detaily.

Když se za návštěvníkem zavřely dveře, začala znovu přemýšlet, zda nemohlo jít o podvodníka.

„Volala své snaše, zda se takto obědy rozvážejí, což snaha nevěděla. Paní chtěla volat i do domova důchodců, aby si vše ověřila. To ale nestihla. Najednou totiž někdo zazvonil…," doplnil Bena.

Lupičův návrat

Žena otevřela dveře a chystala se zasunout bezpečnostní řetízek.

„Kdyby ho měla zasunutý ještě před otevřením, mohlo vše dopadnout jinak," pokrčil rameny Bena. Jak se ukázalo, na chodbě stál opět šestadvacetiletý „sociální pracovník".

Ženě odstrčil ruku a vběhl do bytu. „Zavřel a zamkl dveře. Pak paní předložil papír, na kterém byla údajně smlouva k těm obědům," řekl Bena. Jak se později ukázalo, muž ve skutečnosti přinesl domovní řád ukradený z přízemí, který jen otočil na druhou stranu. Pak se vydal do míst, odkud žena předtím vytáhla peníze. V obálce však našel jen sedm set korun.

Agresivita

„Jeho chování se obratem změnilo. Začal být agresivní. Babička věděla, že je zle. Vyhrožoval jí, že chce více peněz a cennosti. Žena se snažila přivolat pomoc. V té době se zateploval jejich barák a na lešení byli dělníci. Muž k ní ale přiskočil a strhl ji. Pak vzal nůž a babičce vyhrožoval zabitím. Později nám řekla, že v každé jeho věta zazněla slova o zabití, pokud mu peníze a cennosti nedá," doplnil Bena.

Zápas

Žena se dostala až ke dveřím, u kterých ale zjistila, že jsou zamčené. „Opět ji chytil a před očima jí neustále šermoval nožem. Žena se ještě pokusila mobilním telefonem přivolat policii. Muž jí ale mobil vytrhl. Celý útok trval zhruba deset minut.

Ženě se nakonec podařilo dveře odemknout. Vyběhla na chodbu, kde zvonila na sousedy. Pachatel mezitím utekl s penězi a mobilním telefonem," uvedl kriminalista.

Kamery

Policistům se násilníka podařilo zadržet po dvou dnech. Výraznou měrou jim pomohly kamery umístěné v domě, které dotyčného zachytily.

Muž je obviněn z loupeže, za kterou mu hrozí až deset let vězení. Soud na něj uvalil vazbu. Jak se ukázalo, za sebou má již sedm odsouzení, převážně za majetkové delikty.

Na dráhu lupiče se vydal v době podmíněného propuštění na svobodu, což může být u následného soudního jednání bráno jako výrazná přitěžující okolnost.