Odpovědi nejen na tyto otázky vám poskytnul pěstitel bonsají Jaroslav Servus z Prostějova, který se tomuto koníčku věnuje už pětačtyřicet let a více než dvacet let je aktivně pěstuje.

Na snímku vlevo japonská chlouba tzv. „císař bonsai“, kterou si bonsaista Jaroslav Servus vyfotografoval na národní výstavě v Japonsku.

Na snímku vlevo japonská chlouba tzv. „císař bonsai", kterou si bonsaista Jaroslav Servus vyfotografoval na národní výstavě v Japonsku. Foto: Jaroslav Servus

Je členem Bonsai klub Haná a díky svému koníčku se dvakrát podíval do Japonska, kde ho naprosto uchvátilo umění japonských mistrů v pěstování bonsají.

Na vaše dotazy odpovídal on-line ve středu 25. května od 15 hodin.

Jaroslav Servus

Jaroslav Servus z prostějovského Bonsai Klubu Haná se pěstování bonsají věnuje od svých pětatřiceti let. Tehdy náhodou uviděl fotografii zvláštního stromu v misce, která se mu tak zalíbila, že se chtěl dozvědět o způsobu jejich pěstování něco bližšího. Až se nakonec stal jedním z největších odborníkem na bonsaje v okrese.

Doma má na 60 výpěstků, ale za opravdové stromy jich považuje asi 15, protože ty mají podle jeho slov určitou pěstitelskou i uměleckou kvalitu.

Sám byl dvakrát v Japonsku, a to díky dalšímu významnému bonsaistovi Čestmíru Sosnovcovi, který se tam jezdil vzdělávat, a později připravil pro své kolegy zajímavé zájezdy. Odborníci se tak dostali do míst, která standardní turista nikdy nenavštíví.

Za svůj největší úspěch považuje Jaroslav Servus to, že před šesti lety vznikl Bonsai Klub Haná, ve kterém může své zkušenosti předávat mladším kolegům.