„Z ojedinělého výskytu u nás je zřejmé, že lyskonoh ploskozobý v tuzemsku nehnízdí, ale jen velmi vzácně se sem zatoulá v době jarního nebo podzimního tahu," uvedl Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Lyskonohové ploskozobí hnízdí v Arktidě, převážně v tundře na březích sladkých nebo brakických vod. Nejbližší hnízdiště mají na Islandu. Na zimu táhnou až do jižní a západní Afriky, kde zimují na mořské hladině asi 150 kilometrů od pobřeží.

„Ve střední Evropě se objevují velmi vzácně, a to především v souvislosti s extrémními bouřemi na pobřeží Británie. Někteří jedinci jsou silnými větry zaváti až k nám," uvedl Jiří Šafránek.

V Tovačově byl lyskonoh ploskozobý spatřen již v roce 1997.

„Zdržel se zde několik dní a poté se pravděpodobně vydal zpět k pobřeží Atlantického oceánu," doplnil místopředseda ornitologického spolku Šafránek s tím, že nyní s kolegy očekávají, že se u nás zatoulaný lyskonoh nakrmí a brzy poté se vydá na jihozápad k mořskému pobřeží a odtud na jih do Afriky.

Zdroj: Youtube

Proč se lyskonoh jmenuje lyskonoh?

Lyskonoh ploskozobý je drobný pták o velikosti drozda, měří od 20 až 22 centimetrů a rozpětí křídel má 34 až 41 centimetrů. Patří do skupiny bahňáků, kteří vyhledávají potravu, drobný vodní hmyz a jeho larvy v mokřadech a především na bahnitých březích nebo přímo v bahně.

Lyskonohové se specializují na sběr vodního hmyzu z vodní hladiny, na níž sedí a svými nohami víří bahno pod sebou. Na rozdíl od ostatních bahňáků mají k plavání speciálně přizpůsobené prsty u nohou, jež mají opatřeny podobnými plovacími blankami, jako lyska černá. Podle nich dostali i své zvláštní jméno – lyskonoh.

„Pokud se lyskonoh na Hradeckém rybníku zdrží do příští soboty, budou jej moci pozorovat i účastníci poslední letošní ornitologické exkurze, kterou zde náš spolek pořádá," informoval Jiří Šafránek. Sraz zájemců o pozorování ptactva je v sobotu 9. listopadu od 10.50 hodin u sádek Hradeckého rybníka. Ornitologové odkazují zájemce i na shlédnutí videí na svém videokanále: www.youtube.com/user/MOS1932/videos