Tým AC Gamaspol kráčel v uplynulém roce od úspěchu k úspěchu.

Na konci sezony však musel spolknout hořkou pilulku.

Na začátku května se rozhodl nepřijmout postup do nejvyšší soutěže.

Jesenická sportovní hala totiž ani zdaleka nevyhovuje požadavkům první ligy. Domácí zápasy by tým musel hrát v Krnově nebo v Šumperku.

„Do Krnova ani do Šumperku by více než několik desítek lidí na futsal z Jeseníku nejezdilo. Podpora příznivců je přitom pro nováčka určitě velmi důležitá," sdělil předseda klubu Jiří Gnida.

Futsalistům i dalším sportovním oddílům se nyní blýská na lepší časy.

Ministerstvo školství přikleplo městu Jeseník patnáctimilionovou dotaci na výstavbu nové sportovní haly.

Projektu za desítky milionů korun už konečně nestojí nic v cestě.

„Je to pro nás velký úspěch, jsem rád, že to dobře dopadlo. Stojí za tím mnoho hodin jednání, vysvětlování na ministerstvech a zdůvodňování smysluplnosti našeho projektu," uvedl starosta Jeseníku Adam Kalous.

Tribuny i horolezecká stěna

Nová hala vyroste na místě té stávající z let 1973 až 1974.

„Je vydáno rozhodnutí o odstranění stavby a je zpracována dokumentace pro územní rozhodnutí," okomentoval současný stav projektu vedoucí Oddělení investic a rozvoje Městského úřadu Jeseník Jiří Uher.

Hlavní část prostoru haly bude tvořit hrací plocha, sportovcům bude k dispozici také horolezecká stěna. Zázemí pro návštěvníky, šatny a tribuny s pěti sty místy budou umístěny při delší hraně haly.

Kromě patnáctimilionové dotace od ministerstva může město počítat také s až dvacetimilionovým příspěvkem Olomouckého kraje. Zbytek nákladů radnice zaplatí ze své kasy.

Konečnou cenu sportoviště určí projektanti. Nesmí přitom překročit částku 54 milionů bez DPH.

Demolice začne letos

S demolicí současné haly by mělo město začít letos, se stavbou nové pak příští rok. Na termínu jejího otevření závisí mimo jiné osud jesenického futsalu.

„Na schůzce jsme se společně s hráči dohodli, že se o postup popereme také v nadcházející sezóně. To však platí pouze v případě, že od města dostaneme záruky, že nová hala bude v roce 2017 dostavěna," sdělil Jiří Gnida.

Šest hráčů Gamaspolu má nabídku na přestup do prvoligových klubů.

Pokud jeseničtí futsalisté nedostanou důkaz o termínech stavby haly, hráče uvolní do nejvyšší soutěže a sami se vrátí do severomoravské divize F.