Zkušený žokej, který se účastnil brněnského závodu jakožto přípravy na letošní Velkou pardubickou, nezvládl se svým koněm jednu z nástrah dráhy. „Šlo o nešťasnou náhodu, kdy kůň klopýtl na překážce a žokej vypadl ze sedla. Bez cizího zavinění upadli na zem. Kůň jej nezalehl," podotkl ředitel závodu Josef Vymazal.

Asi osm délek za ním při osudné překážce pro Köhla jel žokej Pavel Kašný. „Po skoku se mi ztratil z dohledu. Hned po překážce jsem se jemu i jeho koni vyhýbal. Viděl jsem je oba, když se kutáleli po zemi, ale já je objel a směřoval dál k cíli. Tam jsem pak zaznamenal, že se sám nezvedl a nakládali jej rychle do sanitky," oznámil.

Celé se to událo velmi rychle. „Po dopadu zůstal v bezvědomí a převezli jej do nemocnice. Tam bohužel zemřel," poznamenal šéf dostihového závodiště Vymazal.

Tragická událost zasáhla také trenéra koně Zadara Antonína Nováka.

„Nezlobte se, je to velmi čerstvé a nepříjemné, nechci k tomu nic říkat," sdělil.

Na místě zasahovala zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje.

„Muž utrpěl po pádu z koně těžké poranění hlavy. V umělém spánku jsme jej převezli na urgentní příjem do brněnské nemocnice u svaté Anny," uvedla mluvčí záchranářů Barbora Zuchová.

Mluvčí nemocnice Petra Veselá potvrdila, že pacienta hospitalizovali. „Víc se k tomu nebudeme vyjadřovat," dodala.

Köhl dosáhl největšího úspěchu na pardubickém závodišti v roce 2006 na Brambuschovi, kdy skončil šestý. V kariéře absolvoval na 780 dostihů, z toho většinu překážkových.

V Brně letos závodil se zkušeným koněm Zadarem, který už pětkrát Podzimní moravskou míli vyhrál.

„Jde o koně, na kterém můžu zavřít oči a jedu. V rychlosti mohl jen špatně zakopnout, což se může stát. Jinak si to neumím vysvětlit," řekl Kašný, který s ním dvakrát zvítězil v minulých letech.

Smrt před pěti lety

Na pády v dostihových závodech jsou závodníci zvyklí.

„Spoustu nehod jsem také zažil, k našemu sportu to patří. Často jsem skončil v kotrmelcích a dokonce s prasklou lebkou či pohmožděnou páteří. I mě odvážela sanitka, ale v nemocnici jsem se naštěstívždy probral. Tentokrát jsem však byl poprvé svědkem tragédie," řekl Kašný.

V cíli už mysleli ostatní žokejové na svého kamaráda, který závod nedokončil.

„Modlíme se vždy, aby bylo vše v pořádku, když se něco takového stane. Nepřipouštíme si, že to nebude dobré. Pro nás všechny je to velmi nepříjemné," těžko hledal slova Kašný.

Při rovinovém závodě v Brně před pěti lety kůň zalehl žokeje Zdeňka Kalába. Ten poté zemřel v nemocnici na vnitřní zranění.

„Šlo o dva rozdílné závody, společného to nic nemá. Každopádně jde na našem závodišti už o druhý případ, což je tragédie. Vrhá to na naše pořadatelství špatné světlo," uznal Vymazal.

Adam Havel