Podle manažera Michala Šmída z developerské společnosti Rc Reinvest, která před dvěma týdny podepsala s Českou poštou smlouvu o pronájmu domu, vedení firmy se zástupci Starbucksu skutečně jedná.

„Rohový prostor v přízemí budovy chceme pronajmout kavárníkům. Zájemci se nám ozývají a bavíme se i se společností Starbucks," řekl Šmíd.

Regionální ředitel provozu Starbucks pro Českou republiku a jižní Polsko Brian Aherne tvrzení Rc Reinvest nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

„Brno je pro Starbucks důležité regionální město a neustále hledáme nové lokality, které budou splňovat požadavky naší značky a očekávání našich zákazníků," sdělil bez dalších podrobností.

Kavárenský řetězec ale není podle Šmída jediný zájemce o prostory v bývalé poště.

„Pronájem nabízíme zhruba deset dní a ozvala se nám spousta firem, které si v Poštovské ulici přejí mít svoje sídlo," řekl manažer.

Naznačil ale, že jeho společnost nechce z domu, ve kterém až do roku 2012 sídlila pošta, udělat obvyklé nákupní středisko.

„Nájemce si budeme vybírat, chceme, aby zapadli do koncepce, kterou máme pro budovu vymyšlenou," uvedl manažer.

Jóga, palačinkárna, pokoje

Mezi zájemci je tak například pobočka malé palačinkárny nebo nezisková organizace, která se zabývá výrobou šperků. Jak Brněnský deník Rovnost jako první informoval už dřív, ve vyšších patrech domu pak budou kanceláře nebo ubytování pro studenty.

„Pronajmeme prostory například i jógovým studiím nebo posilovnám," doplnil Šmíd.

Takový nápad se zamlouvá i analytikovi Jiřímu Šimarovi.

„Vidím to jako zajímavý investiční záměr, který se v centru Brna jistě může uchytit," myslí si Šimara.

Pošta budovu dlouhodobě pronajala

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka je budova pronajatá dlouhodobě. „Uzavřeli jsme smlouvu na šestnáct let," upřesnil Vitík.

Za kolik pošta budovu pronajala, prozradit odmítl. „Je to součást nájemní smlouvy. Částku zveřejňovat nechceme," sdělil mluvčí.

Podle něj už je budova předaná a na starost ji má Rc Reinvest.

„Jakékoli rekonstrukce, které budou chtít podnikat, s námi musejí konzultovat a pošta je musí schválit," upozornil Vitík.

Velké opravy fasády se však nechystají. „Interiéry uzpůsobíme tak, jak bude potřeba. Mohou to udělat jak společnosti, kterým prostory pronajmeme, tak my," zdůraznil Šmíd.

Rozproudí to život

Rekonstrukci kromě pošty musejí schválit i památkáři.

„Zatím nás nikdo neoslovil. Je přitom vhodné, aby se změny konzultovaly už v době, kdy se připravují. Investor si tak může ušetřit peníze. Pokud se dá cestou, která se památkářům nebude zdát vhodná, mohou ho včas upozornit," vysvětlil ředitel brněnské pobočky Národního památkového ústavu Petr Vácha.

Brňané jsou rádi, že opuštěná budova konečně našla svého nájemce. „Jsem zvědavá, jak se změní," řekla například Monika Studénková.

Na oživení Poštovské ulice se těší i prodejci, kteří kolem bývalé pošty sídlí.

„Rozproudí to život a lidé touto částí města zase začnou častěji procházet. Užitek z toho můžeme mít všichni," shodují se.