Reagoval tak na dotaz soudce Jaromíra Pšenici, proč nezastavil, když před železničním přejezdem blikala výstražná červená světla.

Loni v červenci při nehodě zemřeli tři lidé, dvě desítky dalších utrpěly zranění. Sławomir Wojciech Sondaj je od srážky ve vazbě.

U soudu je také Karel Baborák, právní zástupce strojvedoucího Jana Černého, který v inkriminovanou dobu řídil vlak.

„Pokud se ptáte na jeho zdravotní stav, tak ten je i nadále velmi vážný," řekl Deníku advokát.

Proč neprojel závory?

Polský řidič vypovídal způsobem, který překvapil a možná by i pobavil přítomné v soudní síni, pokud by následky jeho jednání nebyly takové.

Při nárazu zemřeli tři lidé, strojvůdce utrpěl velmi vážná, čtyři těžká poranění a dalších 21 středně těžká a lehká zranění.

Obžalovaný se například hájil tím, že světla a závory nešly v souběhu, tedy, že závory nepadaly dolů, ve chvíli, kdy začala blikat světla, což jej zmátlo a považoval to za chybu systému.

Když se jej totiž soudce nebo i státní zástupce či soudní znalec ptali, proč neopustil železniční přejezd ve chvíli, kdy viděl, že se závory začínají sklápět, což bylo 19 sekund před pozdějším nárazem, obžalovaný Sondaj uvedl, že uzavření závor vnímal jako signál, že nesmí z vozidlem dále pokračovat.

Toto své vysvětlení obžalovaný několikrát zopakoval, jednou přidal tvrzení, že myslel, že jej zaregistruje v kolejišti fotobuňka a závory se opět zvednou.

Zároveň později přiznal, že tušil, že když závory spadly dolů, tak zřejmě pojede vlak. Ten spatřil krátce před nárazem.

„Jen jsem zavřel oči a modlil se," uvedl muž, jenž měl na silnicích od roku 2012 celkem19 různých přestupků, z toho tři dopravní nehody.

Bojím se, řítil se na mne vlak

Když už to vypadalo, že by si svůj obraz před soudem mohl vylepšit, což bylo ve chvíli, kdy se jej jeho obhájce zeptal, jestli může sdělit, jak se cítí, uvedl obžalovaný: „Jak se člověk může cítit, když se na něj řítí stočtyřicetikilometrovou rychlostí vlak a on nemá čas nic udělat. Bojím se jezdit autem i vlakem. Jsem na tom psychicky špatně, vliv na to má i vazba."

„Pan obhájce spíše čekal, že vás mrzí, že kvůli vám zemřeli tři lidé, ale toho se asi nedočkáme," reagoval na výpověď řidiče soudce Pšenica.

Na výpovědi obžalovaného v průběhu líčení reagoval i jeden ze zmocněnců zastupujících poškozené, když se Slawomira Wojciecha Sondaje zeptal, zda se v minulosti léčil s nějakou duševní chorobou. Obžalovaný odpověděl, že ne.

Hlavní líčení pokračuje 24. února. Na řadu přijdou závěrečné návrhy a vynesení rozsudku.