Běh na podpatcích, čtenářský kolotoč, farmářské trhy, swingová tančírna, pouliční kavárny, jarmak, klasický „blešák", divadlo i hudba.

To je jen lehká ochutnávka programu akce Zažít Ostravu jinak, neboli sousedských slavností, které se uskuteční už tuto sobotu.

„Letos se slavnosti budou konat na třech místech v Ostravě, a to v takzvané Malé Kodani v centru města od kostela svatého Václava až po Havlíčkovo nábřeží, v Porubě na Hlavní třídě a v Hrabůvce u takzvaného Železňáku. Jedná se o dobrovolnou akci, do níž se lidé už více zapojují než ve dvou minulých letech. Chceme, aby si návštěvníci vytvářeli program sami, přestože organizační linka je zapotřebí u každých slavností. Hudební i divadelní vystoupení jsou víceméně amatérská a dobrovolná a bez nároku na honorář. Ulice tak v sobotu ožijí hudbou, tancem, dobrým jídlem i kávou či pivem," přiblížila slavnosti jejich hlavní koordinátorka Hana Dvořáčková.

Výtvárná i zvuková akce 

Vedle jarmarků, chráněných dílen či stánků s jídlem a pitím se do slavností zapojí například i městská galerie Plato. Objeví se v Porubě.

„Chceme, ať lidé nahlédnou na ulici, výlohu i průchod, kolem kterých denně chodí, z jiného úhlu. Plánujeme výtvarné i zvukové instalace přímo na ulici. Mezi stromy na Hlavní třídě natáhneme igelit a barvami i spreji budeme ulici výtvarně měnit. Do tohoto workshopu se mohou zapojit děti i rodiče. Průchod poblíž Alšova náměstí pak promění netradiční zvukové instalace," popsala Dita Eibenová z výtvarné galerie Plato.

Akce se bude snažit letos nově zapojit i obyvatele Ostravy-Jihu.

„Slavnosti se v Hrabůvce uskuteční před Železňákem neboli Hlubinou a také u Kulturního domu Akord, který své každoroční vinobraní spojil právě se sousedskými slavnostmi. Lidi čeká vystoupení tří hudebních skupin, ale třeba i improvizovaného divadla. Chceme, aby si návštěvníci uvědomili, že se mohou sami aktivně podílet. Pokud mají pocit, že umí uvařit tu nejlepší zelnici na světě, ať ji přinesou a mohou prodávat. Nemusí se nikde registrovat. Stačí mít zájem," vysvětlila Monika Bobková, která slavnosti organizuje v Ostravě-Jihu.

Příspívají radnice

Akce Zažít Ostravu jinak se koná v rámci mezinárodního Dne bez aut a Týdne mobility, takže vybrané silnice se v sobotu promění v pěší zóny.

„V centru Ostravy se uzavře Biskupská a Kostelní ulice, a také část Havlíčkova nábřeží. V jednom směru bude neprůjezdná i Horní ulice v Hrabůvce a Hlavní třída v Porubě. Veškeré objízdné trasy budou značeny," popsala související dopravní omezení projektová manažerka Soňa Frídlová a doplnila, že na akci se finančně podílí město Ostrava i jednotlivé obvody.

„Jedná se o 50 tisíc, které přispělo město z evropského grantu. Centrální obvod, Poruba i Ostrava-Jih přispívají částkou v rozmezí deseti až třiceti tisíc a zapůjčením mobiliáře, jako laviček, stánků a podobně. Příští rok by se do slavností měly například zapojit i Mariánské Hory a Hulváky," uzavřela Soňa Frídlová.