Komunisté, kteří mají každoročně oslavy Svátku práce na Horním náměstí, je prý kvůli radikálům nezruší.

Akce měla původně začít v devět hodin ráno, nakonec se ale její začátek přesune až na dvě hodiny odpoledne.

Stoupenci DSSS si dali sraz na centrálním náměstí T. G. Masaryka, a poté se vydají do Havlíčkovy a Čechovy ulice, odkud se pochod stočí na Šířavu, zamíří na Žerotínovo náměstí, do Wilsonovy ulice a vrátí se zpět na náměstí T. G. Masaryka.

Oficiálně rozpuštěn má být v osm hodin večer, počítá se ale s tím, že bude ukončen dříve. Podle oznamovatelů má do Přerova dorazit na pět set příznivců krajně pravicové strany.

„Sešli jsme se na jednání s republikovou a městskou policií, zástupci hasičského záchranného sboru i technických služeb. Obyvatelé z domů na trase pochodu dostanou do schránek informativní letáky, aby si zabezpečili majetek," řekl přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

V době konání pochodu by měla být odkloněna autobusová doprava, lidé budou upozorněni na to, aby si přeparkovali auta, a přemístěny budou i kontejnery a popelnice.

Protože podle primátora policie vyhodnotila akci jako rizikovou, zruší sociální demokraté své oslavy Prvního máje na Žerotínově náměstí. Právě tudy totiž povede trasa pochodu.

Komunisté program na náměstí nezmění

Komunisté ale svůj tradiční program na Horním náměstí nezruší.

„Nechceme to odkládat na jiný termín, protože Svátek práce je 1. května a my držíme tradici. Náš program začne v 9 hodin a skončí ve 13 hodin, takže problém bude možná pouze s přístupem našich návštěvníků na Horní náměstí," konstatoval šéf okresního sdružení KSČM v Přerově Ladislav Mlčák.

Ten se prý incidentů neobává.

„Máme zajištěných deset pořadatelů a situaci bude mít pod kontrolou i policie. Jsme sice upozorňováni na nebezpečí, ale nechceme naši akci rušit," řekl. Komunisté prý chystají na Horním náměstí bohatý program, na kterém nebude chybět ani vystoupení dětí.

Romové budou mít v Husově vlastní akci

Na pochod stoupenců krajní pravice se připravuje i policie.

„Spolupracujeme s magistrátem i neziskovými organizacemi. Zjišťujeme všechny informace a budeme je vyhodnocovat. Na základě jejich analýzy pak provedeme bezpečnostní opatření," uvedla styčná důstojnice pro národnostní menšiny z krajského policejního ředitelství Michaela Sedláčková. Policie se podle ní podílí i na informační kampani obyvatel.

Trasa pochodu radikálů tentokrát nevede žádnou ze sociálně vyloučených lokalit v blízkosti nádraží.

„Romové se dohodli s neziskovými organizacemi, že budou mít ve dvoře v Husově ulici svůj vlastní program. Není to ale žádná protiakce proti tomuto pochodu," upozornila.

V Přerově se uskutečnil naposledy pochod radikálů 25. června roku 2011. Tehdy se obešel bez větších problémů.

V pouliční nepokoje přerostl ale pochod asi sedmi stovek radikálů v dubnu roku 2009, kdy došlo ke střetům s anarchisty. Při potyčkách bylo zraněno několik policistů, tři strážníci a dva účastníci akce. Zraněn byl i kůň Jízdní policie ve Zlíně a poničeno šest vozidel.