Proč? „Chci povzbudit český národ," vysvětluje své důvody dosud neznámý Jaroslav Vojtek z Přerova, kterého nominovala Československá strana socialistická.

Pětašedesátiletý muž nabízí přesvědčivé argumenty, proč se rozhodl být hlavou státu.

„Každý jenom mluví o demokracii, ale přestože platí Ústava, nikdo ji u nás nedodržuje," svěřil se Jaroslav Vojtek s tím, že je zklamaný z polistopadového vývoje.

„V roce 1989 jsem si naivně myslel, že se něco změní a vstoupil do Občanského fóra. Když jsem ale viděl, kdo se do politiky dostal, tak jsem se raději obrátil, a šel pryč. Jako člen socialistické strany jsem dělal, co bylo potřeba, byl jsem takový dělník práce," shrnul.

Recese prezidentské kandidatury

Motto prezidentského kandidáta z Přerova je stručné a výstižné: „Nemluv a ukaž!"

„Chci se pokusit probudit národ a změnit lidské vztahy. Abychom si nezáviděli a neudávali se. Jak je možné, že se zametají pod koberec korupční aféry, a obyčejní lidé na to jen doplácejí?," zeptal se.

Politologové se ale na případný volební úspěch těchto „samozvaných" prezidentských kandidátů dívají značně skepticky. A to, že se v poslední době vyrojili jako houby po dešti, přičítají hlavně možnosti přímé volby.

„K původním pěti jménům vážných adeptů se začali postupně přidávat další, většinou s jediným argumentem. Nenašli prý vhodného člověka, a tak nabízejí své kvality. Podobným způsobem už to udělalo asi deset lidí, takže prezidentská kandidatura je teď ve fázi určité recese," míní olomoucký politolog Pavel Šaradín.

Například v Olomouci se chce ucházet o prezidentské křeslo sociolog Martin Fafejta, velký ohlas u široké veřejnosti vyvolala i kandidatura vědmy Jany Lysoňkové z Vyškovska. Ta se nechala slyšet, že sdílí se všemi občany jejich obavy a strach z toho, co bude dál.

„Chápu všechny, kteří se vyjadřujete a pokládáte mi otázky, co ještě nám bude ukradeno," vysvětluje na svých webových stránkách s tím, že doufá, že nic není ztraceno.

Úlety nemají šanci

A jaké jsou šance neznámých tváří, které se rozhodly jít, ať už z recese, nebo z obavy o budoucnost země, s kůží na trh?

„Šanci v žádném případě nemají, náskok mediálně známých osobností je totiž značný. Budou mít navíc problém sehnat padesát tisíc podpisů, aby jejich kandidatura byla platná a mohli se o ni ucházet," vyjádřil svůj názor politolog.

Volby se mají uskutečnit v první čtvrtině příštího roku a mezi těmi, kteří v nich mají reálnou šanci zvítězit, se nejčastěji skloňují jména jako Miloš Zeman, Jan Fischer, Karel Schwarzenberg, Jan Švejnar či Přemysl Sobotka.

„Neznámí uchazeči o křeslo prezidenta, kteří se chtějí zviditelnit, si vystačí už jen s tím, že se o nich v této souvislosti mluví," doplnil.

Na prezidentskou kandidaturu neznámého Přerovana se dívají političtí „soupeři" z velkých stran vcelku střízlivě.

„Tito lidé budou muset sehnat značný počet hlasů, aby mohli jít do voleb. Nepředpokládám, že se takové úlety vůbec na prezidentskou kandidátku dostanou," míní třeba Václav Zatloukal z přerovské ČSSD.

„Volba prezidenta je veřejná, a když si takový kandidát sežene podpisy a je přesvědčen o tom, že bude nejlepším prezidentem republiky, tak proč ne? Šanci má každý, jen těžko se ale konkuruje mediálně známým osobnostem," soudí předseda místního sdružení ODS v Přerově Michal Zácha.