VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

4.5.2014
SDÍLEJ:

Slovinská kuchyně: buchta zvaná potica.Foto: DENÍK/archiv

A co dobrého se bude péci? Tradiční slovinská potica. Ořechová roláda, která se připravuje zejména u různých slavnostních příležitostí je ve Slovinsku velmi oblíbená. Připravit si ji můžete i doma, zejména máte-li zásobu vlašských ořechů. Překvapte rodinu a kamarády netradičním dezertem.

Jak na to? Těsto a náplň se připravují zvlášť. Nejdříve tedy těsto. Do misky nadrobte kvasnice, přidejte lžíci mouky, lžičku cukru a půllitr vlažného mléka. Zamíchejte a uložte do tepla, aby vznikl kvásek. Poté mouku prosejte a smíchejte s kváskem. Rozpusťte máslo, přidejte zbylé mléko, cukr a olej, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, sůl a rum. Vše promíchejte a přidejte k mouce. Je třeba směs dobře prohníst, aby vzniklo hladké těsto. Těsto uložte do tepla a nechte kynout. Mezitím, co vám těsto kyne, si připravte náplň. Pomelte ořechy, přidejte cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, rum, smetanu, sůl a sníh ušlehaný z bílků. Poté těsto prohněťte a nechte kynout. Poté jej vyklopte na vál posypaný moukou. Vyválejte do vrstvy asi centimetr silné, obdélníkovitého tvaru. Náplň rovnoměrně rozetřete na těsto, pak jej srolujte. Vložte jej do vymazané pečící formy. Rozšlehejte vejce a poticu jím potřete. Propíchněte ji naskrz dřevěnou tyčinkou. Poticu znova odložte do tepla, aby kynula. Až nakyne po okraj formy, pečte ji ve středně vyhřáté troubě hodinu. Až potica vychladne, pocukrujte a můžete podávat. Dobrou chuť aneb Dober tek!

Ingredience: 40 g čerstvých kvasnic, 600 g pšeničné mouky, 3,5dl polotučného mléka, 100 g slunečnicového oleje, 3 vanilkové cukry, citrónová kůra, 5 žloutků, 5 lžící rumu, sůl,

600 g vlašských ořechů, 200 g cukru, 2 vanilkové cukry, citrónová kůra, 2,5dl sladké smetany, sůl, 3 bílky, vejce, moučkový cukr.

Autor: Redakce

4.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Miroslav Baláž z Olomouce před zdejším krajským soudem.
5

Lupič Baláž půjde na deset let do vězení

Ilustrační foto

Pátek bude horký, víkend přinese rapidní ochlazení s deštěm

Chovateli z Úsova utekl klokan, za čtvrt roku doskákal k Jihlavě

Neobyčejný výkon má za sebou klokan Kuki z Úsova. Majitel ho hledá od května, kdy mu utekl. Před několika dny lidé zvíře spatřili sto dvacet kilometrů od domova u Jihlavy. Chovatel se jej vydal hledat, roční sameček mu zatím uniká.

Letní Flora zve na setkání v Rajské zahradě, terakotovou armádu i řadu hvězd

Především záplavu pestrobarevných květů vrcholícího léta nabízí letní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Pekárek: Na tuto úroveň už by se basket v regionu těžko vracel

/ROZHOVOR/ Značnou krizí si v loňském roce prošli basketbaloví Orli z Prostějova. Tým z české nejvyšší souteže nakonec zanikl a na Hané se zrodil nový subjekt – Basketbal Olomoucko. Klub získal licenci pro Kooperativa NBL od zaniklého Prostějova a na stejném místě jako loni se tak budou hrát znovu zápasy domácí basketbalové elity.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení