Do kempu Krásné se sjelo zhruba šest desítek vlastníků pestrobarevných ptáků z celé republiky. „Teď jsme uskutečnili pátý ročník. Chovatelů pořád přibývá,“ poznamenal Tomáš Koukola z nedalekých Vikýřovic.

Majitelé si s sebou přivezli zpravidla po dvou ptácích. „Nejvíc jsou tu zastoupeny ary ararauna, poté ary arakanga, můžete tu zhlédnout mníšky šedé, papoušky žako, korely nebo amazoňana modročelého,“ vyjmenoval chovatel Tomáš Koukola. Kdo měl štěstí, mohl spatřit i největšího papouška světa, aru hyacintovou. Ten byl v Šumperku k vidění vůbec poprvé.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně
Dlouhé stráně přilákaly rekordní počet turistů

Většina opeřenců nebyla zavřená v klecích, ale poposedávala na bidlech, okolních stromech nebo ramenech a hlavách svých majitelů. Pestrobarevní papoušci mohli v kempu a okolí volně létat, vzdušné kreace občas předváděli jen pár desítek centimetrů nad hlavami návštěvníků.

Na Krásné během sobotního dne proudily davy lidí. Mezi nimi i Aneta Nováková s dvěma dětmi. „Byli jsme tu už loni a dětem se papoušci moc líbili. Přemlouvaly mě, abych jim také nějakého koupila. Pro začátek jsem jim pořídila andulku, ať se nejprve naučí o ptáčka starat,“ řekla.

Barokní Kaple Nejsvětější Trojice z druhé poloviny 18. století poškozená stromem. Chráněná státní památka je na cestě z Bludova do Šumperka.
Strom při bouřce zdemoloval kapličku na Bludovském kopci