Většina turistů, kteří míří do vzdálené Indie, touží navštívit v průvodcích doporučované památky.

Mezi ně se řadí hlavní město Dillí, z kterého je to blízko na světově proslavený Tádž Mahál, nebo hinduistické centrum Váránasí, kde si turisté chtějí smočit nohu v posvátné řece Ganze.

Přejí si poznat tu pravou Indii, o které se toho v českých zemích tolik traduje. Ta se podle mého názoru nedá poznat ani za celý život. Indické ulice a města skrývají pokaždé něco nového.

Každý z dvaceti osmi indických států se vyznačuje jinou kulturou, jiným jazykem, ba i jinými zvyky.

Řada dětí z kmene Kathkaris navštěvuje školu, kterou provozují bethánské sestry. Ty se snaží zabránit utlačování kmene zvýšením vzdělanosti

Nyní se nacházím v okrajové části hlavního města státu Maháráštra Mumbaí.

Místo navštěvování proslulých památek trávím svoji odbornou praxi ve vesnicích jednoho z utlačovaných kmenů, kmene Kathkaris. Snažím se blíže porozumět jejich kultuře a jejich problémům, které jsou spojeny s jejich dřívějším způsobem života.

„Dříve tento kmen žil v horských oblastech ve spojení s přírodou. Ta začala být decimována a přírodní zdroje, které kmen živily, kvůli urbanizaci přestaly dostačovat pro jejich živobytí," vypráví mi jedna z místních bethánských sester, které se zaměřují na pomoc tomuto kmeni.

Spolu s ní se vydávám na prohlídku kathkarské vesnice Barvai Wadi. Část této vesnice se nachází nedaleko obydlí střední marátské vrstvy obyvatel. Druhá část je o půl kilometru dále, v civilizací nezasaženém, panenském prostředí. Těžko uvěřit, že obydlí z hlíny, bambusu a jiných přírodních materiálů tak dobře drží pohromadě.

Řada dětí z kmene Kathkaris navštěvuje školu, kterou provozují bethánské sestry. Ty se snaží zabránit utlačování kmene zvýšením vzdělanosti

Nejbližší studna je kilometr daleko

Členové kmene Kathkaris mají vždy ve svých skromných obydlích uklizeno.

Okolo nás pobíhají slepice s kuřaty, nedaleko mohu spatřit přivázanou kozu a nebojácně se k nám přibližující posvátnou krávu.

Řada dětí z kmene Kathkaris navštěvuje školu, kterou provozují bethánské sestry. Ty se snaží zabránit utlačování kmene zvýšením vzdělanosti„Největším problémem této vesnice je pitná voda. Pro ni musejí ženy chodit do kilometr vzdálené studny," vysvětluje sestra Celine.

Přestože se rodiny potýkají se špatnou ekonomickou situací a s nedostatkem vody, první, čím nás pohostí, je čaj a talířek chipsů. Místní děti nás přivítají zpěvem. Řada z nich navštěvuje soukromou English media school, kterou provozují bethánské sestry.

„Snažíme se zabránit utlačování kathkarského kmene zvýšením vzdělanosti. Právě nevzdělanost kmene vede k nezaměstnanosti či k jejich snadnému využívání jako levné pracovní síly," vysvětluje sestra.

Děti, které navštěvují školu bethánských sester, mají šanci získat kvalitní vzdělání díky české Arcidiecézní charitě Praha. Ta skrze projekt Adopce na dálku dává dětem a celým jejich rodinám naději pro rozvoj kmene Kathkaris.

Bližší informace o projektu Adopce na dálku na www.caritas-vos.cz nebo www.praha.charita.cz/rozvojove-stredisko/adopce-na-dalku.

Andrea Blažková, studentka Caritas VOŠs Olomouc

Seriál zážitků z praxe v Indii

Ve stínu luxusu se žije pod kusy plechu

Zaujaly jsme pletí a velkými batohy