Do čela města pak opět v tajné volbě a také jedenácti hlasy zvolili dlouholetou kritičku vedení radnice a lídra Nezávislých Janu Zwyrtek Hamplovou.

Pozici místostarosty uhájil v hlasování Pavel Kuba (ČSSD), zůstává i další místostarosta Aleš Miketa (VV).

Razantní proměnou prošla i rada města, v níž kromě starostky a obou místostarostů usednou ještě Jiří Hanák, Dagmar Tkáčová, Jiřina Matoušková (všichni Nez.) a Oldřich Klemš (KDU-ČSL).

Klemš pozici starosty odmítl

Oldřich Klemš byl původně navržen na post starosty, kandidaturu ale odmítl, protože se chce věnovat dál práci ve školství.

Snaha o odvolání starosty vyšla Nezávislým na druhý pokus. Na konci února ještě úspěšní nebyli, k odvolání Antonína Navrátila jim tehdy chyběl jediný hlas.

Nová starostka Jana Zwyrtek Hamplová se úřadování ujala hned ve čtvrtek 18. dubna. „Skončila agónie, která v Mohelnici trvala už několik měsíců. Spoléhám se na zkušenosti své a mých kolegů. Je potřeba se věnovat městu, protože nás čeká několik náročných úkolů," řekla krátce po svém zvolení nová starostka.

Nová koaliční smlouva? Ne!

Nová koaliční smlouva se ale uzavírat nebude. „Nebylo to pro mně rok a půl před volbami vůbec snadné rozhodnutí. Lidsky řečeno, jsem se na to už ale nemohla dívat, protože jsem si uvědomovala, že to, co se děje po rozpadu koalice, město přímo ohrožuje. Proto jsem ráda, že i bez uzavření koalice došlo k efektivní a pragmatické dohodě, která umožní zvládnout některé problémy, jež se zatím neřešily, a dovést město bezpečně do voleb," uvedla nová starostka.

Za nejdůležitější úkoly v následujícím období považuje vyřešení otázek kolem obří stavební akce na rekonstrukci kanalizace, kterou chystá společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk, a problém skládky v Líšnici.

Spory mezi městem a obcí o skládku se táhnou už více než deset let. Mohelnice nese za skládku z minulosti odpovědnost, Líšnice, na jejímž katastru větší část skládky leží, byla dřív jednou z mohelnických osad. V roce 2003 podala na Mohelnici žalobu na vyklizení nelegálně uloženého odpadu.

Návrh dohody, podle níž mělo město zaplatit obci za pozemky pod skládkou pět milionů korun, odmítlo loni v létě líšnické zastupitelstvo. Mohelnici hrozí, že bude muset část nelegálně navezeného odpadu odvézt, což by stálo desítky milionů korun.

Zemětřesení na úřadě nová starostka nechystá. „Personální změny budou jen malé, rok a půl před volbami by nebylo vhodné dělat razantnější kroky. Připravuji ale inventuru investic, protože ty jsou velkým problémem," sdělila Jana Zwyrtek Hamplová.

Odvolaný starosta Navrátil nezvedá mobil

Vyjádření odvolaného starosty Antonína Navrátila se redakci nepodařilo získat, mobilní telefon nezvedal.

Staronoví místostarostové jsou připraveni s novou starostkou spolupracovat, i když je otázkou, jak dlouho zůstane vedení města v tomto složení. „Počítám s tím, že po nějaké době z postu místostarosty odstoupím. Vidím to tak na jeden až dva měsíce. Jsem pracovně zaneprázdněn," řekl místostarosta Pavel Kuba, který hlasování o odvolání ustál o jediný hlas.

„Vedení města prošlo razantní změnou. Já ale nevidím problém spolupracovat s kýmkoliv z nového vedení," konstatoval další místostarosta Aleš Miketa.

Nezávislí vyhráli v roce 2010 komunální volby. Získali 19 639 hlasů, což představuje 27,8 procenta. Jana Zwyrtek Hamplová pak získala absolutně nejvíce hlasů od voličů – 1437. I na dalších pěti místech co do počtu získaných hlasů se umístili kandidáti Nezávislých. V povolebním vyjednávání se jim ale nepodařilo sestavit většinovou koalici, a tak přestože mají nejvíce zastupitelů, zůstali nakonec v opozici.