Na ostravských Bazalech se schyluje k ostře sledovanému fotbalovému zápasu mezi Baníkem a Spartou.

V okolí stadionu parkují vozidla. Mnohá z nich s pražskou poznávací značkou. V nich ale nepřijeli „drzí" sparťané, nýbrž skalní baníkovci.

I tohle by časem mohla způsobit novela silničního zákona, která přináší změny v přidělování registračních značek.

Každé vozidlo dostane doživotní registrační značku, která se při dalších prodejích nemění.

Pražská značka? Nepředstavitelné 

Pokud tedy někdo z Ostravy koupí v Praze ojeté auto, zůstane mu pražská registrační značka.

„Tohle by se mi vůbec nelíbilo. Neumím si představit, že bych v takovém autě jako fanoušek Baníku Ostrava jezdil," řekl Deníku Jiří Adámek, který si, stejně jako řada dalších motoristů, láme hlavu nad tím, jak nad zákonem vyzrát.

„Od nového roku platí ustanovení zákona, podle kterého již není potřeba měnit registrační značku v případě stěhování z kraje do kraje nebo nákupu ojetého vozidla. V Ostravě tak bude možné potkat jakékoliv značky, například olomoucké, pražské či liberecké," řekl Deníku mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák s tím, že díky této úpravě stát ušetří náklady spojené s výrobou registračních značek. Podle Nováka je to výhodné i pro firmy a občany.

Výměna za 450 korun

I když by značka měla vozidlo doprovázet až do jeho „automobilové smrti", existuje možnost její výměny.

„Je možno ji vyměnit z důvodu ztráty, poškození nebo odcizení za správní poplatek 450 korun v místě již nové registrace," řekla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

„Jsou to sice další náklady, ale zřejmě bych o tom uvažoval," reagoval Adámek.

Novela přináší i další změnu.

„Vozidlo musí být odhlášeno a přihlášeno v jednom kroku v místě původní registrace. To znamená, že například při koupi vozidla v Praze se musí prodávající a kupující potkat v Praze a v místě vozidlo v jednom kroku odhlásit a přihlásit nebo jakýkoli úkon provést s ověřenou plnou mocí," vysvětlila Vojkovská.