Nářadí v podobě krumpáče se nacházelo někde na dně nadzemní sedimentační nádrže odpadních vod, která je pět metrů vysoká a má průměr deset metrů. „Vzhledem k tomu, že uvízlý předmět se nacházel v silně kontaminované vodě, využili pro zásah tzv. přilbové potápění. Jde o technologii, kdy je potápěč od okolního prostředí zcela izolován oblekem, přilbou, rukavicemi a může tak pracovat i v prostředí, kde limity škodlivých látek, chemických, biologických, radioaktivních a nukleárních, překročily stanovenou mez vzhledem k bezpečnosti a ochraně zdraví zasahujících příslušníků," vysvětlila Vladimíra Hacsiková podrobnosti zásahu.

Potápěč se po žebříku dostal nahoru na nádrž, odkud se potopil do kontaminované vody a za navádění operátora mířil k místu pravděpodobného výskytu potopeného nářadí. „Asi v osmé minutě od ponoru a za nulové viditelnosti potápěč nalezl krumpáč ve sběrné jímce ve středu nádrže," upřesnila mluvčí hasičů s tím, že během zásahu potápěče nedošlo k poškození technologie ČOV ani k žádnému zranění zasahujících.

Skupina čtyř olomouckých potápěčů byla podle Vladimíry Hacsikové k události povolána proto, že olomoučtí potápěči jsou opěrným bodem pro Moravu při běžných zásazích potápěčů a současně i opěrným bodem pro celou ČR při zásazích v kontaminovaném prostředí.