Itálie není ideální zemí pro mladé

Do České republiky se Alessandro Alagia dostal poprvé v roce 1991. Tehdy strávil s přáteli dovolenou v Luhačovicích. Pak se do Česka ještě několikrát vrátil, což mělo pro jeho další život zásadní význam.

„Potkal jsem tady svou nynější manželku a v roce 1992 jsme se vzali. 
Několik let jsme bydleli v Itálii a pak jsme se rozhodli přestěhovat do České republiky," vysvětlil Alessandro Alagia. Rozhodnutí opustit jeho rodnou zem bylo zcela racionální. Jak sám přiznává, Itálie není ideální zemí pro mladé lidi.

„Nenabízí příliš pracovních příležitostí, a pokud tam člověk chce podnikat, je situace kvůli silné konkurenci neuvěřitelně složitá. Situaci v Itálii navíc komplikují neúměrně vysoké nájmy a daně. Proto jsme se rozhodli zkusit své štěstí v Česku," podotýká Alagia. Se svou ženou Janou se přestěhoval do České republiky prakticky bez prostředků.

„Mým cílem bylo podnikat a být soběstačný. Tomu mě ostatně naučil i život, když jsem žil po smrti tatínka jen s maminkou. Proto jsem si po odchodu do České republiky v roce 1995 pronajal starou škodovku, byt, a začal rozvíjet své aktivity v prodeji originálních zabezpečovacích systémů," dodal Alagia.

Složitý start nynějšího obchodníka
 s nemovitostmi

Po čase změnil předmět podnikání a začal se věnovat prodeji telefonů a služeb mobilního operátora. V současné době obchoduje s nemovitostmi.

„Začátky byly velmi složité. Museli jsme hodně šetřit. Na nákupy jsme chodili s kalkulačkou a počítali, co si můžeme dovolit koupit a co ne," vzpomíná podnikatel.

Když se měla narodit jeho první dcera Nicole, ke které po čase přibyla druhá, Dominique, za mladým manželským párem se na Moravu přestěhovala i podnikatelova maminka.

Velké množství práce ještě čeká italského rodáka při plánované výstavbě tenisových kurtů a úpravách rozlehlé zámecké zahrady. Přestože, jak přiznává, má stále více práce, ať už v podnikání nebo při opravách zámku, případný návrat do Itálie neplánuje.

„Zvykl jsem si tady na lidi, kteří umí být velmi vstřícní a pracovití. Mám v Česku řadu dobrých přátel. A navíc, příroda i klima na Slovácku jsou hodně podobné Itálii, takže se tady už prakticky cítím jako doma," přiznává Alessandro Alagia. (poh)