Zdravý steak

Je ale také nutné zralé (stařelé) hovězí maso, které má všechny předpoklady k přípravě šťavnatého a křehkého steaku. Rozhodně se nevyplácí grilovat z čerstvého hovězího, vyjde vždy jako tuhé a špatně poživatelné. Taky je podstatný typ masa, na steaky je doporučován vysoký roštěnec (poloviční cena svíčkové), ale grilovat lze také další části z hovězího ze zadní kýty, nízký roštěnec, pupek a podobně, mají různou strukturu a výslednou chuť, někdy také specifickou přípravu. Snad někdy příště.

V olomouckém foodie marketu Sklizeno v ulici 8. května lze sehnat zralé hovězí kontrolovatelné kvality s dohledatelným původem, ale také třeba domácí grilovací omáčky bez „éček" a konzervantů nebo také olivový olej s lanýžem.

Popis přípravy

Maso by mělo být pokojové teploty, výška přibližně 2 prsty, potřeme je olejem, těsně před grilováním nebo v jeho průběhu osolíme a opepříme podle chuti. Očištěný gril rozehřejeme na 200 stupňů, mřížku potřeme tukem. Rozmístíme maso na grilu, po jeho položení na gril ho neodtrhujeme, dokud se samo „nepustí".

Grilujeme při vysoké teplotě 2 - 4 minuty podle výkonu grilu a tloušťky masa. Otočíme zásadně kleštěmi, ne vidličkou. Propečení steaku lze nejlépe kontrolovat prstem, podle konzistence. Po sundání z grilu necháme na teple pár minut „vydechnout", je pak šťavnatější.

Lze potřít olejem a podávat, jako příloha je vhodná grilovaná kukuřice nebo paprika.

„Prstový test" propečenosti steaku slouží ke kontrole při grilování. Když zatlačíte prstem na střed steaku, pokud je rare, lze to lehce a reliéf se obnovuje postupně. Při stupni propečenosti medium, kterou doporučujeme, nejde prst zabořit tak hluboko a reliéf se obnovuje rychleji, stupeň well done pruží, prst nejde zabořit, podle názoru znalců je nejméně vhodný ke konzumaci pro tuhost. (poh)