„Hlavní stavební sezóna začala a láká také občany, kteří se chtějí podívat, jak výstavba nové komunikace pokračuje. Mnozí s sebou ale berou do terénu i děti. Diváci se na staveništi vystavují nebezpečí a nejsou vítanými návštěvníky," řekla mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Podle místních obyvatel, kteří kolem tohoto úseku projíždějí, se dokonce někdy na staveništi nové dálnice ve večerních hodinách prohánějí čtyřkolky.

„Na kontrolním dni jsme byli požádáni zhotovitelem stavby, abychom na zvědavé občany apelovali. Nesmějí vstupovat na staveniště v místech, kde to není dovoleno. V trase jsou označeny povolené průchody, ale ani na těch by se lidé neměli zdržovat déle, než je nutné," zdůraznil náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Jak pokračují práce?

Dálnici D1 mezi Lipníkem a Přerovem staví za zhruba 2, 7 miliardy korun společnost Skanska, investorem je Ředitelství silnic a dálnic. Smlouva byla podepsána v červnu loňského roku a do tří let by měl být tento úsek hotový.

Zástupci zhotovitelské firmy informovali město také o aktuálním postupu prací. Dělníci v zimě káceli stromy a odstraňovali dřeviny, probíhala rovněž skrývka ornice, která byla převezena na vytipované lokality. V Předmostí pak firma odstranila zahradní domky a postupně budovala staveništní komunikace, vedoucí souběžně s hlavní trasou dálnice.

Trasa má za sebou i podrobný geologický průzkum, v rámci něhož byly provedeny vrty pro upřesnění typů zemin. Na základě něj pak proběhly upřesňující a kontrolní výpočty stabilit svahů a násypů ve sledovaných profilech.

„Na konci března se stavba dotkla také místních částí Přerova. Byla uzavřena komunikace Popovice – Vinary, a to z důvodu výstavby mostu," doplnil Pavel Košutek. (pu)