Kleštěmi zdolal zámky a s kořistí zmizel. Nyní ho dopadla policie. Hrozí mu až pět let vězení.

Muž z Ostravy-Dubiny na zlodějské výlety vyrážel do ostravských částí Poruba a Třebovice.

„Zpovzdálí sledoval pohyb před konkrétním obchodem. Když někdo umístil do stojanu vhodné kolo, počkal, až odejde na nákup. Žádnou překážkou pro něj nebyly lankové či řetězové zámky, neboť s sebou míval pro tento případ kleště," uvedla mluvčí krajské policie Soňa Štětínská s tím, že mezi bicykly byla pánská i dámská kola.

Nejdražší měla hodnotu patnáct tisíc korun. Muž ukradl i koloběžku za tři tisíce korun. Celková škoda je vyčíslena na pětašedesát tisíc korun.

Zdroj: Archiv Policie ČR

Dvacet vteřin

Muž si počínal velmi zkušeně. Při jednom z činů jej zachytily kamery. Ze záznamu je patrné, že celá krádež od pomalého příchodu až po odjezd trvala necelých dvacet sekund.

Dotyčný kola většinou prodal náhodným osobám. Získal přibližně patnáct tisíc korun, které utratil. Policisté při analýze jednotlivých případů pojali podezření, že jde o sérii, kterou má na svědomí jeden pachatel, což se nakonec potvrdilo.

Muž je obviněn z trestného činu krádeže, ve vězení by mohl strávit až pět let. „Obviněný s policisty spolupracuje," uzavřela Štětínská.