„Mám tady pár kamarádů a celkem rychle jsem si v Olomouci zvykl. Lidé jsou tady o trochu uvolněnější a klidnější než u nás, ale jinak jsme skoro stejní. Jediné, co mi kromě rodiny chybí, je moře, ale to se nedá nic dělat," vysvětluje jednadvacetiletý tanečník z Gdaňska.

Rychle si přivykl jak na Olomoučany, tak na zdejší kuchyni, která je podle něj celkem dietní.

„V Gdaňsku jsme zvyklí jíst více tučných jídel. Zřejmě je to tím, že je u nás větší zima, a proto potřebujete víc tukové zásoby. Já se ale musím udržovat v kondici, takže mi zdejší kuchyně vyhovuje. Když ale přijedu třeba na svátky domů, nikdy neodolám a musím si dát tradiční polský bigos, což je vlastně kysané zelí s masem," popisuje svůj oblíbený pokrm.

Vzhledem k tomu, že jeho stěhování do České republiky se událo celkem rychle, nebyl čas naučit se základy češtiny. Ani to však mladíka nijak zásadně neomezovalo a s jazykovou bariérou bojoval s humorem.

„Polština a čeština má mnoho stejně znějících slov, bohužel však občas mají naprosto odlišné významy. Párkrát jsem se dostal do vtipných situací. Začal jsem o něčem mluvit lámanou češtinou, vložil do výkladu pár polských výrazů a nakonec mi bylo vysvětleno, že jsem řekl úplně něco jiného, než jsem chtěl. Na hodiny češtiny jsem ale nikdy nechodil. Myslím, že naučit se příbuzný jazyk zvládnu i z běžného hovoru," vysvětluje Arkadiusz Orlowski.

Jediný problém nastal, když si v Olomouci dělal řidičský průkaz.

„Tenkrát jsem se musel učit přesná znění slov, abych uspěl u zkušebních testů. Ale díky tomu, že Polsko i Česká republika jsou součástí Evropské unie, neměl jsem žádné potíže s omezenou platností na jednu či druhou zemi, což jsem v této konkrétní situace velice ocenil," vypráví Arkadiusz Orlowski.

I tato pozitivní zkušenost zapříčinila, že na Evropskou unii začal nahlížet jako na fungující uskupení. „Byl jsem a vždy budu polským patriotem, ale myslím, že každému je jasné, že toto spojení lidem v mnoha směrech pomáhá. Nejsou potřeba žádná pracovní víza, můžeme volně cestovat bez pasu, ale přesto, že jsou si naše země v mnoha ohledech hodně podobné, měli bychom si uchovat svou národní identitu," říká na závěr polský sólista baletu Moravského divadla Olomouc Arkadiusz Orlowski.