K požáru lesního porostu a hrabanky u Náměště na Hané vyjížděli v úterý odpoledne profesionální hasiči z Litovle a Olomouce. Na pomoc vyrazily také dobrovolné jednotky z Náměště na Hané, Senice na Hané a lutínské místní části Třebčín.

Zdroj: Youtube

Hasiče na oheň upozornili pracovníci Lesů České republiky.

„Při průzkumu v terénu, který byl těžce přístupný pro techniku i zasahující hasiče, se potvrdilo, že se vlivem silného větru plameny rozšířily až na plochu půldruhého hektaru. Po zhruba dvou hodinách se nám je podařilo lokalizovat. V likvidaci požáru jsme pokračovali až do úplného setmění," popsal zásah mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Hasiči pak jednotlivá místa postupně procházeli, důkladně rozhrabávali a prolévali vodou. V některých částech lesního porostu docházelo k takzvanému kořenovému prohořívání.

„Také tyto plochy jsme pečlivě překontrolovali a dostatečně prolili vodou. Kvůli nutnému dohledu je v lese dosud přítomna hlídka. V případě nutnosti je dál v pohotovosti místní dobrovolná jednotka hasičů," popsal další opatření Zdeněk Hošák.

Příčiny požáru už prověřují také olomoučtí policisté.

„Škoda je předběžně vyčíslena na 150 tisíc korun. Oheň poškodil borový les, stromy jsou o stáří od tří do 20 let," sdělila krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková. Hasiči nevyloučili, že k požáru došlo kvůli úmyslnému zapálení nebo manipulaci s ohněm ze strany neznámého člověka. Požár i hasební práce se obešly bez zranění zasahujících hasičů.