Posunout se ještě může hranice výše škod. Požár textilky patří mezi jeden ze 118, ke kterým hasiči za poslední tři měsíce vyjížděli.

Původně se zdálo, že za požár, který zachvátil sklad textilu v olomoucké ulici Matěje z Janova v noci z pátku 24. na sobotu 25. června, může nedbalost. Jenomže policisté své původní předpoklady pozměnili, jakmile se jim dostaly do rukou výsledky odborných znaleckých expertiz.

„Došlo ke změně právní kvalifikace, a to na trestný čin obecného ohrožení," informovala Deník krajská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Jasné tedy je, že plameny nezachvátily objekt náhodou, ale úmyslně. „Zatím nebyla obviněna žádná konkrétní osoba, prověřování nebylo ukončeno, nadále probíhá," dodala mluvčí a další podrobnosti k trestní lince odmítla pro tuto chvíli zveřejnit.

Vzhledem ke zpřísnění právní kvalifikace se také zvýšila maximální výše trestu, z pěti let se kvůli úmyslu mění až na osm roků za mřížemi.

Osmdesátimilionové škody

Neštěstí se zapsalo do statistik hasičů jako požár s největšími škodami za posledních minimálně jedenáct let. Z původních odhadů, které se pohybovaly kolem 40 milionů korun, dva dny po události hovořil majitel firmy obchodující s obnošeným uskladněným šatstvem Talal Hallak o 80 milionech.

„Majitel ohodnotil škodu na hale a stavbě kolem 40 milionů korun. Škoda na materiálu, strojích a jiných věcech činí dalších 40 milionů korun," vysvětlil muž krátce po požáru.

Stále ovšem policie nestanovila pevně škody „K přesnému stanovení výše vzniklé škody jsme si vyžádali znalecké posudky," uvedla za kriminalisty Irena Urbánková. O rozsáhlosti požáru svědčí i skutečnost, že hasiči požářiště kontrolovali ještě během pondělí 27. června.

Vyšetřovatelé z řad policie i hasičů spolu se speciálně vycvičeným psem cvičeným na hledání zápalných látek se tak na místo dostali až v pondělí odpoledne.

Pokud jde o výše škod, byl loňským „nejdražším" požárem se škodou čtrnáct milionů ten, při kterém plameny pohltily v lednu porodnu prasat v Kojetíně na Přerovsku.

Loňská bilance byla horší

Při pátrání do historie krajských požárů se finanční ztrátou blíží shoření textilky požár výrobní haly v Alojzově na Prostějovsku, ke kterému došlo několik dní po Vánocích v roce 2013. S rozsáhlým padesáti milionovým požárem výrobny textilu zápolili hasiči v Oskavě na Šumpersku v červenci 2006.

Od začátku června do konce srpna hořelo v Olomouckém kraji celkem 118krát, přičemž škody jsou určeny aktuálně na téměř 20,4 milionů korun, to se ovšem může ještě změnit – například i kvůli červnovému shoření skladu oděvů. Loni byla bilance horší.

„To jsme za stejné období evidovali celkem 310 požárů se škodami 35 408 500," uzavřela mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.