„Požár měl rychlý rozvoj, v době příjezdu jednotek byla už celá garáž v plamenech. Při hašení museli muži použít hasicích přístrojů,“ informoval mluvčí HZS Olomouckého kraje Jaroslav Hrubý.

Likvidace požáru a zásah na ochranu přilehlých obytných prostor trval hasičům dvě hodiny. Zraněn byl majitel domku, který se nadýchal zplodin hoření.

Kvůli hasičským vozům, které při hašení požáru zatarasily cestu, nedojel do Vidnavy včas autobus, který z Jeseníku odjížděl ve 14.40 a příjezd do Vidnavy měl mít v 15.30 hodin a hned se točit zpět na Jeseník. Autobus vůbec nevyjel z Vidnavy a školáci si museli počkat na další spoj v 16.15 hodin.

Příčinu vzniku požáru hasiči zatím vyšetřují, přímou škodu odhadli na jeden milion korun. Na místě zasahovala požární jednotka HZS z Jeseníku a dobrovolné požární jednotky z Vidnavy, Žulové a Staré Červené Vody.

Obecní úřad nabídl postižené rodině ihned pomoc.

„Dům je v tuto chvíli neobyvatelný, vyhořely elektrické rozvody, nefunguje topení ani voda. Proto jsme pro rodinu zajistili ještě ve čtvrtek náhradní ubytování v turistické ubytovně ve Vidnavě. Mám předběžně dojednaný i byt ve Vidnavě, kam by se rodina, pokud bude mít zájem, mohla přestěhovat. Majitelé rekreační chalupy, která stojí naproti vyhořelého domu, nám zase přislíbili, že rodině poskytnou zázemí po dobu, kdy bude dům opravovat, aby se měli alespoň kde schovat,“ řekl starosta Staré Červené Vody Karel Šuhajda (nez.).

Zdejší radnice chystá i další pomoc pro vyhořelou rodinu.

„Ještě včera jsme jim přistavili kontejner na ukládání odpadu. Zvažujeme, že jim také nabídneme pomoc jednoho obecního pracovníka,“ uvedl Šuhajda. „Vše ale bude muset ještě posvětit zastupitelstvo,“ dodal starosta.