Naštěstí jde jen o fikci. Ve středu se na Rejvízu konalo cvičení Integrovaného záchranného systému, letos největší v kraji.

Do deseti minut od vyhlášení poplachu se začínají sjíždět první hasičské jednotky. Na louku přistává vrtulník. Za chvíli se na obloze se objevuje druhý.

„Jedná se o hodně nepřístupný terén. Jednak je zde rašeliniště, jednak chráněné území. Pokud by se podobná událost stala uprostřed Hané, jednotky hasičů jsou blízko. Osídlení a rozmístění jednotek v tomto regionu není tak husté, což ovlivňuje dojezdové časy," zmínila specifika cvičného zásahu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Do akce hasiči nasadili i speciální požární tank SPOT-55. V rámci cvičení také horská služba a policie zachránila skupinku šesti zraněných a popálených skautů.

Cvičení se zúčastnilo celkem 150 záchranářů. Zapojili se čeští profesionální i dobrovolní hasiči a jejich kolegové z Polska, Policie ČR, Městská policie Jeseník, záchranná služba, Letecká služba policie ČR, celní správa, horská služba a Lesy ČR.