Ve čtvrtek bude pokračovat, krizový štáb bude simulovanou situaci, kdy by se kvůli požáru, bez plynu ocitlo přes deset tisíc obyvatel města, řešit. Cílem cvičení bylo vyzkoušet spolupráci všech složek při mimořádné události.

Podle připraveného scénáře událost na linku tísňového volání 112 oznámila kolemjdoucí žena. Na místo nejprve přijela policie, která prostor okolo stanice uzavřela, chvíli na to dojeli hasiči. Nejprve se museli převléct do speciálních obleků proti sálavému teplu a vydali se na průzkum, co se v objektu stalo.

„Když zjistili, že hoří unikající plyn, začali ochlazovat okolní konstrukce a hasit požár. Pak zjistili, že je ohrožený i okolní objekt, museli jej evakuovat, osoby odjeli evakuačním autobusem," popsala krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Podle Jiřího Bezděka, tiskového mluvčí RWE distribuční služby byla v ohrožení vysokotlaková regulační stanice, do které přichází zemní plyn a dále se rozvádí po jednotlivých částech Olomouce.

„Olomouc má takovéto vysokotlaké regulační stanice tři, zásobují celé město. Důsledek havárie je poměrně velký, v tomto případě dochází k odstavení zhruba tří tisíc dvě stě padesáti odběrných míst, tedy více než deset tisíc obyvatel. Obnovení dodávek zemního plynu může trvat i několik dnů," informoval Bezděk a podotkl, že pracovní plynárenské společnosti by měli povinnost obejít každého odběratele a uzavřít hlavní uzávěr plynu. Plynárny by zároveň klienty informovaly o tom co se stalo a co bude následovat.

Do cvičení se zapojilo třicet pět profesionálních i dobrovolných hasičů, na místě zasahovalo také okolo třinácti policistů a pracovníků společnosti RWE.

Hasiči cvičně evakuovali i několik obyvatel vedlejšího domu.

„Zásah je specifický tím, že hrozí výbuch. Musí se chránit okolí, musí se evakuovat okolní objekty. Máme speciální kontejner, který v roce 2011 pro Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje pořídilo město Olomouc. Kontejner stál celkem 4,8 milionu korun a využívá se na tyto speciální zásahy," uvedla Hacsiková a doplnila, že před dvěma lety hasiči zasahovali při podobné události v Jeseníku.