Esejistické klání, které odstartovalo 29. března, pořádá Moravská vysoká škola Olomouc, garantem soutěže je sdružení OK4Inovace a jedním z mediálních partnerů je také Deník. Záštitu nad soutěží převzal hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík.

Soutěž je určena pro dvou- až tříčlenné týmy studentů prvních až čtvrtých ročníků středních škol v Olomouckém kraji, které budou zpracovávat eseje na jedno z pěti soutěžních témat. Ve svých pracech se budou zamýšlet také nad hospodářským rozvojem kraje.

„Mladá generace je klíčem k rozvoji regionu. Proto se Moravská vysoká škola Olomouc rozhodla ve spolupráci se sdružením OK4Inovace a dalšími partnery zorganizovat tuto soutěž pro studenty středních škol,“ vysvětlil Ladislav Chvátal, prorektor pro vnější vztahy Moravské vysoké školy Olomouc.

Kromě zapojení mladé generace do debaty o Olomouckém kraji je dalším z cílů soutěže posílení inovační kultury v regionu, konkrétně například hledání inovačních prvků v oblasti informačních technologií a energetiky.

OK2YOU

Ceny: zájezd do Paříže, fooaparáty, mobily…

Vítězné týmy obdrží hodnotné ceny, které do soutěže věnovali její partneři a zároveň garanti jednotlivých soutěžních témat.

„Vítězné týmy se podívají například do sídla firmy našeho významného zahraničního firemního partnera Schneider Electric v Paříži, prohlédnou si významné energeticky šetrné stavby v Praze, obdrží mobilní telefony či fotoaparáty. Moravská vysoká škola Olomouc věnuje vítěznému týmu stipendium ke studiu. Ceny jsou tedy více než lákavé,“ řekla Monika Mackovíková, manažerka Moravské vysoké školy Olomouc.

Dodala, že ti nejlepší studenti ze všech kategorií navíc budou pozváni na večeři s hejtmanem a dalšími významnými představiteli města a kraje.

Soutěžní eseje je možné posílat do 22. května. Veškeré informace k soutěži, soutěžním tématům a pravidlům lze získat také na webových stránkách soutěže www.ok2you.cz a dále na webových stránkách Moravské vysoké školy Olomouc www.mvso.cz.

Témata:

1. Budoucnost mladých v Olomouckém kraji - garant Olomoucký kraj

Rozvoj každého regionu je dán mimo jiné i tím, že mladá generace v něm vidí svou budoucnost a cítí se být jeho součástí.

Jaký je váš vztah k Olomouckému kraji? Co bych změnil/a, kdybych byl/a hejtmanem/kou? Jakým způsobem byste se chtěl/a zapojit do dění v Olomouckém kraji? Jak vidíte svou budoucnost v Olomouckém kraji?

2. Role našeho kraje v Evropě - garant OK4EU, OK4Inovace

Dnešní Evropa se svým volným trhem a pohybem lidí dává každému regionu příležitost, ale vystavuje jej i velké mezinárodní konkurenci.

Jak vnímáte postavení našeho kraje v rámci EU? Jsme zapomenutým krajem, či regionem, který čeká na svou příležitost? Má smysl tak daleko od Bruselu mluvit o evropanství? Mohu ze své pozice ovlivňovat dění v EU?

3. Hospodářský rozvoj kraje - garant MVŠO, OK4Inovace

Kulturní a společenský rozvoj kraje velmi úzce souvisí se stavem jeho ekonomiky, která je v Olomouckém kraji v rámci ČR na podprůměrné úrovni.

V čem vidíte možnost ekonomického růstu Olomouckého kraje? Máme nějaké výhody oproti jiným regionům? V jakém oboru chcete pracovat a proč? Proč patří platy v Olomouckém kraji k nejnižším v České republice?

4. Využití informačních a komunikačních technologií pro rozvoj kraje - garant TESCO SW

Dostupnost a využívání informačních a komunikačních technologií (ICT) ovlivňuje kvalitu veřejné správy a vytváří příležitosti pro ekonomický růst.

Jsou ICT naše hrozba, nebo budoucnost? Jak mohou ICT vylepšit fungování obecní a krajské správy? Jaké druhy podnikání mohou těžit z ICT? Může se stát Olomoucký kraj novým Silicon Valley?

5. Energetická soběstačnost perspektiva Olomouckého kraje? - garant Schneider Electric, Czech Green Building Council

Ceny energie celosvětově rostou, zásoby fosilních paliv klesají a moderní ekonomiky se orientují na úspory a hledání bezpečných zdrojů energie pro budoucnost.

Dokážete si představit týden bez elektrické energie a tradičních fosilních paliv? Kde jsou v našem kraji možnosti energetických úspor? Je koncepce úsporných budov bludem? Jste ochotni zaplatit vyšší cenu za alternativní energie?

OK2YOU

Pravidla:

* Soutěž je určena pro všechny studenty 1. až 4. ročníků středních škol v Olomouckém kraji. Soutěže se nemohou zúčastnit příbuzní členů hodnotící komise. Účastnit soutěže se mohou dvou- až tříčlenné týmy.

* Každý tým si vybere jedno z pěti navržených témat. Je možné se věcně inspirovat obsahem všech navržených témat, ale soutěžit je možné jen v jedné z pěti tematických kategorií.

* Esej by měla přinést samostatný pohled na vybrané téma, nabídnout konkrétní nápady a řešení. Očekává se, že studenti budou své nápady konzultovat se svými učiteli, rodiči či odborníky. Vlastní názor autorů by však měl obsahovat alespoň 2/3 celkového obsahu.

* Rozsah eseje musí být 3-4 strany A4 (54007200 znaků včetně mezer) a musí obsahovat jméno autorů včetně kontaktních informací, název školy a studijní ročník. Předpokládá se, že u citací budou uvedeny zdroje. Základní formální úprava textu je podmínkou. Eseje mohou mít libovolnou grafickou či audiovizuální přílohu.

* Registrace soutěžních týmů je možná e-mailem na adrese soutez@mvso.cz, kam lze rovněž posílat dotazy k soutěži.

* Soutěžní eseje musí být doručeny elektronicky prostřednictvím přihlášky do 15. května 2012.

* O vítězných esejích bude rozhodovat komise složená ze zástupců organizací, které se na soutěži podílejí.

* Více na www.ok2you.cz.

OK4Inovace:

Zájmové sdružení OK4Inovace vzniklo v roce 2011. Zabývá se organizačním zajištěním Regionální inovační strategie, jejím financováním, propagací nástrojů se všemi partnery.

Mezi zakládající členy zájmového sdružení právnických osob OK4Inovace patří Olomoucký kraj, Statutární město Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Moravská vysoká škola Olomouc, Vysoká škola logistiky, Krajská hospodářská komora Olomouckého kraje, Agrární komora Olomouckého kraje a Nadační ústav regionální spolupráce.