VYBERTE SI REGION

Škola vaření: S fantazií oživíte okoukané cukroví

K pečení vánočního cukroví se dá přistupovat různými způsoby. Dnes nabízíme jeden z netradičních pohledů, který může oživit vaše přípravy. Zrno kávy, kousek marcipánu, pistácie, anebo sušené ovoce udělají z vašeho cukroví originální kousky.

12.12.2011
SDÍLEJ:

Třené vanilkové cukrovíAutor: vseovareni.cz

Více receptů tipů a rad najdete na www.vseovareni.cz

Zatněte tipec klasice všech klasik. Ano, tradice má něco do sebe, ale ruku na srdce, baví nás to stále?

Někdo má své k smrti oblíbené druhy, někdo se bojí experimentovat, jiný má naučenou přípravu několika běžných kousků, kterou provede v potu tváře každoročně na poslední chvíli před ,,Ježíškem''.

Proč ale přes rok zkoušíme mušle svatého Jakuba, krvavý steak či polévku z mořského ďasa, když o Vánocích nejsme schopni s naším konzervatismem pohnout?

Zbavme se stresu, není nic, co o Vánocích musíme je jen na nás, kolik inspirace do pečení vložíme! Meze se nekladou.

První krok k ulehčení naší psychice v období Vánoc může být nákup hotového holého cukroví. Základní druhy zakoupíte kdekoliv (mně se dokonce osvědčuje sousedka, která je na mateřské), a můžete jen ,,slíznout smetanu'' v podobě zábavného zdobení. Ti statečnější pak napečou základy sami a hurá do toho.

VYZKOUŠEJTE



Kávová poleva




Třené vanilkové cukroví

Štětec či namáčení

Před každým zdobením, kdy chceme, aby nám na cukroví drželo, si samozřejmě připravíme polevu, a to zastudena (citronovou, pomerančovou, rumovou, bílkovou, kakaovou nebo třeba kávovou), anebo zatepla (čokoládová máslová poleva, vařená cukrová poleva, poleva z karobu).

Polevu nanášíme na celou plochu cukroví, zdobíme části štětečkem, anebo v ní cukroví namáčíme. Klasikou pro zdobení jsou vlašská ořechová jádra, ale své místo nacházejí již i arašídy, pistácie, pekanové a para ořechy.

Všechny uvedené je třeba odslupkovat (nemáme-li je již odslupkované), proprat, profoukat v sítku kvůli eventuálním zbylým nečistotám a rovnoměrně rozprostřít na plech nejoriginálněji a s minimálním úsilím navíc budou působit ořechy pražené.

Mandle vypadají na cukroví moc pěkně celé, půlené, nakrájené na hoblinky i tyčinky. Ale můžeme si s jejich vzhledem ještě víc pohrát.

Mandle lze třeba zajímavě namáčet do poloviny délky v čokoládě, jen je třeba počkat dostatečně dlouho, dokud čokoláda před zdobením nezatuhne. Proslazené ovoce (sušené, kandované) je také výborným pomocníkem ve tvorbě originálních a zajímavých kousků.

Lze z nich nasekat drť, proužky, vytvarovat kostičky či kuličky… Použít lze také pomerančovou kůru, hrušky, třešně, brusinky, datle, fíky apod.

Z proslazené pomerančové kůry nebo dýně lze nakrájet pásky jako základní materiál a z těch pomocí malých vykrajovátek či ostrého nože vykrajovat obrazce čtverečky, srdíčka, kolečka, záleží jen na zručnosti a fantazii.

ADÉLA HENDRICHOVÁ

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
17. prosince bude našim tématem poslední vánoční zvonění aneb cukroví za pět minut dvanáct - tedy rychlá příprava vánočního cukroví

12.12.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Primář interny Václav Stránský ON-LINE

Region /ROZHOVOR/ – Zajímalo vás, jaké zdravotní rizika s sebou léto může nést? Jak se nejlépe chránit? A čemu se naopak vyhnout? Jaké zdravotní problémy jsou v létě a o prázdninách nejčastější? Primář interny II Uherskohradišťské nemocnice Václav Stránský vám na vaše dotazy odpovídal on-line ve středu 27. července od 13 hodin.

Odsunutí Němci přijeli na Libavou zavzpomínat na domov

Stará Voda – I když mají osm devět křížků, museli přijet. Dvě desítky rodáků ze sudetských vesnic, které po 2.světové válce postupně zmizely z mapy, aby socialistická armáda měla kde cvičit, v úterý v tichosti usedly na židle v poutním kostele svatého Jakuba Většího a svaté Anny ve Staré Vodě.

V Olomouci budou poprvé závodit dračí lodě. Stále je možné se zúčastnit

Olomouc – Chtěli jste se někdy svézt na dračí lodi? Velká akce věnovaná právě těmto plavidlům se chystá 
v polovině srpna v Olomouci, na řece Moravě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.