VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: paprika trumfne ve vitaminu C i pomeranč

Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.

12.8.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍKarchiv

Paprika, původem mexická rostlina, se do Evropy dostala počátkem 19. století a brzy si našla své místo v kuchyních celého světa.

Minimálně středomořská, maďarská a pochopitelně kuchyně střední a Jižní Ameriky by bez ní nemohly existovat.

Paprika spadá do čeledi lilkovitých, kde jsou například zařazeny i brambory či rajčata. Vyniká svou barevností (zelená, červená, žlutá, bílá, černá), různými tvary a rozdílnou chutí.

U nás rozlišujeme dva hlavní typy, a to sladké papriky různých barev a chilli papričky.

VYZKOUŠEJTE

Plněné paprikové kroužky

Plněné paprikoví kroužky

Paprikové ražniči

Paprikové ražniči

Treska s paprikou

Treska s paprikou

Proč pálí?

Sladká paprika vyniká ve středomořské kuchyni, naopak chilli paprička je menší, hodně pálivá a používá se v různých kuchyních celého světa.

A proč tak pálí? Ve žlázkách papriky se vytváří alkaloid kapsaicin, který se dál rozšiřuje hlavně do semen. Jeho požití v ústech způsobuje intenzivní pocit pálení.

Paprika je typická pro mnohé světové kuchyně. Podívejme se do té, která je nám nejblíže.

V maďarské kuchyni se používá několik druhů papriky peprné, sladké, segedínské sladké, lahůdkové, polosladké, sladkojemné a růžové.

Bez nich se totiž neobejdou místní speciality, jako jsou guláš, perkelt, paprikáš, tokáň či lečo. Maďaři nejčastěji papriku kombinují s cibulí, rajčaty, česnekem, kysanou smetanou a slaninou.

Prevence migrény

Paprika obsahuje spoustu vitaminů, například C, B1, B2 a E. Kromě toho v ní najdeme i draslík, hořčík, vápník, křemík, fluor, kyselinu listovou, zinek, jód a železo. Obsahuje více než devadesát procent vody a červená paprika dokonce třikrát více vitaminu C než pomeranč.

Konzumace papriky mírní bolesti žil, posiluje srdce, cévy, sliznici a krevní oběh, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje zrak, zpevňuje vazivové tkáně a je prevencí migrény.

Látka kapsaicin pak pomáhá při žaludečních a střevních infekcích a posiluje obranyschopnost lidského organismu.

Paprika se hodí do různých zeleninových salátů a příloh. Jíst ji můžeme jak čerstvou, tak i tepelně upravenou.

Z teplé kuchyně jsou u nás oblíbené hlavně papriky plněné mletým masem s rajskou omáčkou, v italské kuchyni je rádi grilují a vychlazené přidávají do studených předkrmů.

Paprika se často přidává do sýrů, uzenin, masitých jídel, tvarohů či omáček. Její použití není jen v potravinářském průmyslu, ale i v lékařství.

Jak oloupat papriku?

Mnozí z nás milují papriku také pro její slupku, jiným naopak vadí. Pro ty druhé máme tip, jak papriku slupky jednoduše zbavit.

Čerstvé a pevné plody různobarevných paprik nejdříve důkladně omyjeme, rozřízneme napůl, zbavíme semínek a celého středu.

Papriky vložíme pod gril (můžeme potřít troškou oleje) slupkou nahoru a grilujeme, dokud slupka neztmavne a netvoří „puchýřky". Mělo by stačit deset minut.

Poté papriky vložíme do mikrotenového sáčku a necháme vychladnout. Následně slupku z papriky lehce sloupneme. Pozor při grilování papriky často kontrolujeme, nesmí se totiž spálit dužnina.

Další možností je, že papriky pouze omyjeme, necháme vcelku a rozehřejeme nasucho plotýnku.

Papriky na plotýnku položíme a až se začne přichycovat skoro do černa, pomocí stopky otáčíme a „opálíme" ze všech stran. Pak papriku necháme trochu zchladnout a oloupeme.

Z oloupaných paprik můžeme připravit nejrůznější zeleninová i masová jídla, často se používá v kombinaci s rýží. Oloupané papriky můžeme i marinovat v oleji, dobře je doplní česnek a aromatické koření. Více receptů na

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

12.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Tomáš Vasiljev (v bílém)

Hrát proti AS Řím byl zážitek, říká Vasiljev. A vyhlíží ligový debut

Fotbalisté Sigmy Olomouc. Ilustrační foto

Velky plakát Sigmy již v sobotním tištěném Deníku!

Lupič Baláž půjde na deset let do vězení

Ani odvolání k olomouckému vrchnímu soudu nepomohlo lupiči Miroslavu Balážovi ke zmírnění desetiletého trestu za přepadení pošt v Křelově, Těšeticích a benzinové pumpy v Olomouci. Vrchní soud dnes potvrdil původní rozsudek krajského soudu.

Pátek bude horký, víkend přinese rapidní ochlazení s deštěm

Poslední pracovní den nabídne teploty přes třicet stupňů, víkend ale přinese déšť a výrazné ochlazení. V neděli se rtuť teploměru v Olomouckém kraji vyšplhá jen ke 22 stupňům. 

Chovateli z Úsova utekl klokan, za čtvrt roku doskákal k Jihlavě

Neobyčejný výkon má za sebou klokan Kuki z Úsova. Majitel ho hledá od května, kdy mu utekl. Před několika dny lidé zvíře spatřili sto dvacet kilometrů od domova u Jihlavy. Chovatel se jej vydal hledat, roční sameček mu zatím uniká.

Letní Flora zve na setkání v Rajské zahradě, terakotovou armádu i řadu hvězd

Především záplavu pestrobarevných květů vrcholícího léta nabízí letní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení