VYBRAT REGION
Zavřít mapu

S rajčaty se začalo v Itálii. Jsou plná antioxidantů

V dalším díle seriálu o vaření vám přinášíme tipy, jak v kuchyni zpracovat oblíbenou zeleninu

30.8.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Zejména výrazná chuť, krásná barva a snadné pěstování stojí za širokou oblibou rajčat po celém světě.

Historie jejich pěstování je na evropském kontinentě relativně krátká, rajčata se do Evropy dostala společně s bramborami až po objevení Ameriky a dovezení semen a sazenic pokolumbovskými výpravami.

Zpočátku se pěstovala v Itálii a Portugalsku, a to paradoxně pro okrasu. Teprve později se začala používat jako plodová zelenina a bylo vyšlechtěno mnoho odrůd.

Největší počet odrůd má červené plody, existují však také odrůdy se žlutými, oranžovými, růžovými, fialovými, zelenými, černými, či dokonce bílými plody.

Lze dokonce narazit na žíhaná nebo pruhovaná rajčata. Ta, která se pěstují pro konzervování a do omáček, bývají podlouhlá, oblíbená jsou také mini rajčátka cherry. Mají výbornou chuť i výživovou hodnotu.

VYZKOUŠEJTE

Rajčata s ricottou

Rajčata s ricottou

Lilkové závitky v rajčatové omáčce

Lilkové závitky v rajčatové omáčce

Grilovaná rajčata

Grilovaná rajčata

Závin s rajčaty

Závin s rajčaty

Spousta antioxidantů

Rajčata obsahují vitamíny C, E a A, velké množství vlákniny i dalších zdraví prospěšných látek. Jsou to například draslík či železo nebo karoten. Podporují krvetvorbu, prospívají kůži, vlasům i nehtům.

Chrání srdce a posilují imunitu, mají také antibakteriální účinky a obsahují velké množství antioxidantů, které chrání naše zdraví před působením volných radikálů.

Samotná rostlina rajčete je jednoletá a velmi silně plodí. Pokud ji nezašťipujeme, hravě překoná dva metry.

Potřebuje velmi světlé a teplé stanoviště, dostatek místa kolem sebe a pravidelnou zálivku i přihnojení.

Díky svému snadnému pěstování ze semen si rajče našlo širokou skupinu pěstitelů z řad zahrádkářů, oblíbené je i pěstovaní v nádobách na balkonech.

Rajčata jsou velmi oblíbeným druhem zeleniny a patří určitě do každé zahrady, zahrádky nebo do květináče či truhlíku, odkud zralé plody zamíří rovnou do kuchyně. Tam z nich připravujeme saláty, polévky, omáčky, zapékáme je, vaříme i dusíme.

K zamrazení nejsou příliš vhodná, proto z nich připravujeme protlaky, leča nebo kečupy. Nejchutnější jsou však sušená.

Více receptů, tipů, rad a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

30.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Plumlovská přehrada 10. srpna 2017
36

Zákaz koupání na přehradě stále platí. Chceme znát viníka, zní z Mostkovic

Moravská filharmonie Olomouc při nahrávání. Ilustrační foto

Komise vybírá ze sedmi zájemců na post ředitele olomoucké filharmonie

Na krajském úřadě přibudou úředníci, vzniknou dva nové odbory

Krajský úřad Olomouckého kraje se na podzim rozroste o dva nové odbory, o odbor kultury, památkové péče a sportu. Vznikne také odbor informačních technologií.

Bylo vedro, masivní dělení sinic se dalo čekat

/ROZHOVOR/ Člověk by se na sinice neměl moc zlobit, když se zasloužily o to, že je na Zemi život. Jenže když je jich moc uprostřed prázdnin ve vyhledávané rekreační nádrži a na teploměru jsou třicítky? Podle mikrobiologů se právě vzhledem k vedru dal očekávat masivní výskyt těchto jednoduchých fotosyntetizujících prokaryot na vodní nádrži Plumlov. Šok to pro odborníky nebyl.

Na padělané recepty si vyzvedla léky, pátrá po ní policie

Po neznámé ženě, která si na základě padělaných receptů vyzvedla léky ve dvou lékárnách v Přerově, pátrá v těchto dnech policie. První případ se stal 20. června v 16.30 hodin v lékárně v Komenského ulici.

Orli končí, nahradí je BK Olomoucko

O finančních potížích basketbalového týmu Orli Prostějov se vědělo už dlouhou dobu. Klub, který předminulou sezonu skončil na čtvrtém místě v nejvyšší soutěži a v té minulé právě díky finančním potížím málem sestoupil, nyní definitivně končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení