Milí čtenáři regionálního Deníku
přinášíme vám seriál nazvaný Společenská odpovědnost. 
Možná si myslíte, že se vás toto téma netýká. Opak je ale pravdou. V našem regionu žijeme všichni společně, všichni se podílíme na utváření našeho okolí. Někdo jako podnikatel, někdo jako čtenář, někdo jako novinář. Všichni jsme však zrcadlem našeho kraje.
Každý týden vám proto v našich novinách představíme jednoho z šéfů velkých moravských firem. Nepůjde o ledajaké společnosti. Představíme vám podnikatele, kteří umějí nejen dobře obchodovat, ale také si uvědomují, že je část peněz potřeba vracet zpět do regionu. Přečtěte si, jakou životní filozofii mají osobnosti, jimž není lhostejné, co se děje kolem.
Martin Nevyjel, divizní šéfredaktor, martin.nevyjel@denik.cz

O tom, jak se firmě daří, kolika lidem se zdravotním postižením dává práci nebo čím se dostává do povědomí veřejnosti, prozradil v exkluzivním rozhovoru pro regionální Deník jednatel společnosti REC Group s. r. o. Radomír Bureš.

Jak hodnotíte rok 2013 coby jednatel skupiny REC Group?
Letošní rok byl pracovně hektický, stejně jako ty předešlé. Jsme rádi, že v tomto složitém období všechny dceřiné společnosti rok 2013 úspěšně zvládly, nemuselo se přistupovat k žádným radikálním změnám a že naše pracovní úsilí přineslo kýžené ovoce. Já osobně jsem s výsledky tohoto roku spokojen.

Zaměstnávat zdravotně postižené je u nás čím dál složitější. Jak jste si s tím poradili v rámci skupiny?
Nebudeme si nalhávat, zdravotně postižení mají se svým pracovním uplatněním docela problém a bez podpory státu je tato otázka zcela neřešitelná. Společnost REC Group zaměstnává 60 pracovníků se změněnou pracovní schopností v dceřiné společnosti Steelmet, která je chráněnou dílnou.

Rok 2013 byl ještě ve znamení ekonomické recese. Jak se vám dařilo překonávat toto složité období?
Samozřejmě, že situace v tomto roce byla velmi složitá, pokles se projevil ve všech sférách podnikání. Řada okolních firem tuto situaci neustála a ekonomická krize ovlivnila do jisté míry i naši společnost. Získávat ať už nové zakázky či odbyt bylo velmi náročné, jsou za tím mraky úsilí a práce. Určitě každý podnikatel ví, o čem mluvím. Na druhou stranu rok 2013 nám ukázal, že vytvoření jednotlivých dceřiných společností bylo správné řešení. Těší mě, že došlo ke stmelení celého pracovního týmu, který dokázal, že i v tak složité době umí táhnout za jeden provaz a jejich pracovní výsledky jsou výborné. Za to jim patří můj velký dík.

V loňském roce jste rozjížděli dceřinou společnost Gelpo. Jak se jí letos coby nováčkovi na trhu dařilo?
Společnost Gelpo nás v tomto roce mile překvapila. Tato společnost se sídlem v Bohuslavicích u Zlína má podle mého mínění velkou budoucnost. O její výrobky z recyklovaných pneumatik je stále větší a větší zájem. Tato firma se zabývá vývojem a výrobou produktů z pryžového granulátu, především desek, dlažeb, tvarovaných výrobků, kanálových mříží a vpustí. Produkty z pryžové drti, kterou nám dodává sesterská společnost RPG Uherský Brod z recyklovaných pneumatik, jsou pro své unikátní vlastnosti stále žádanější. Výrobky, ať desky nebo dlažba, mají širokou škálu využití. Jsou vhodné jak na průmysl, tak na dětská hřiště, sportoviště, obrubníky. Obrovskou výhodou těchto produktů je elastičnost, tlumí zvuky i nárazy, jsou zdravotně nezávadné, odolné vůči povětrnostním vlivům i rozdílným teplotám. Maloobchodní prodej těchto výrobků máme zajištěn v sesterské společnosti Kovosteel ve Starém Městě, kde můžeme nabídnout i poradenství, popřípadě pokládku.
Kanálové mříže vyráběné z pryžového granulátu mají minimální hlučnost, únosnost až 40 tun a jsou taktéž, jako všechny výrobky z pryže, velmi odolné proti povětrnostním vlivům. Díky nové technologii i rozsáhlým investicím se neuvěřitelně zlepšily podmínky pro obchodování a naše pryžové mříže jsou možné vidět dokonce v některých státech EU.

Do stále většího povědomí veřejnosti se dostává také Kovozoo. Vnímáte to taky tak?
Je stále žádanější atrakcí naší společnosti. Je to vlastně názorná ukázka toho, co všechno se dá vytvořit ze železného odpadu. Expozice je umístěna v areálu společnosti Kovo steel a je často navštěvována nejen dětmi, ale i dospělými. Kovozoo má ke dnešnímu dni 75 kusů různých zvířátek z rozličných částí kovového odpadu. Jsem vděčný všem stvořitelům, kteří svou zručností a fantazií přispěli svým výrobkem do naší Kovozoo, za to mají můj velký dík a obdiv. Vzhledem k vysoké návštěvnosti našeho areálu, ať už při exkurzích, výukových programech či různých akcích, je Kovozoo v rámci ekologie naprosto jedinečnou ukázkou toho, jaké odpady dokáže naše firma zpracovat.

Na co z letošního roku budete v budoucnu nejvíc vzpomínat?
Jak jsem již uvedl, rok 2013 byl značně hektický. Pokud mám říct, co se nám nejvíce podařilo, určitě nebude od věci, když vyzdvihnu práci celého našeho holdingu. To, že jsme v dnešní době obstáli, svědčí o tom, že svou práci děláme dobře, že se naše společnost dostává do povědomí stále většího množství lidí. To že spolupracujeme se školami a dětmi pro nás znamená, že ukazujeme nové generaci, jak správně přistupovat k ekologii i recyklaci. Možná to tak dnes ještě nevnímáme, ale ekologie bude mít v budoucnosti stále zelenou.

Co podle vás dnes znamená společenská odpovědnost firmy?
Pro mě je to například ochota poskytnout lidem s handicapem pracovní příležitost a včlenit je do normálního způsobu života. Snažíme se hledat i další možnosti a vytvářet pracovní místa rovněž v jiných dceřiných společnostech, jako je OTR, RPG, výhledově v příštím roce i Gelpo, kde by pracovníci se změněnou pracovní schopností našli své uplatnění při pomocných, fyzicky nenáročných pracích.

Společnost REC Group s. r. o.
Společnost REC Group se skládá z několika dceřiných společností, jako je Kovosteel, Steelmet, OTR, RPG, Gelpo.
V současné době firma zaměstnává 232 lidí, tento počet je však pohyblivý. REC Group má 23 zaměstnanců, Kovosteel Staré Město 85 zaměstnanců, RPG Uherský Brod 25 zaměstnanců, OTR Staré Město 28 pracovníků, Steelmet chráněná dílna 60 a Gelpo v Bohuslavicích 11 zaměstnanců.
Nově vzniklé dceřiné společnosti však mají tendenci se rozrůstat, tudíž celkový stav zaměstnanců může být již začátkem příštího roku zcela jiný.