VYBERTE SI REGION

Radíme: Cholesterol může být hodný i zlý

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Pro doktorku Evu Marečkovou jsou obezita či podvýživa, vysoký krevní tlak nebo cukrovka denním pracovním problémem. Do dietetické poradny Naturhouse v Uherském Hradišti, kde působí, totiž míří lidé, které trápí právě tyto civilizační choroby. Tato unikátní poradna je jedinou svého druhu v celém Zlínském kraji.

27.1.2012
SDÍLEJ:

Eva Marečková, specialistka nové dietologické poradny v Uherském HradištiAutor: Natur House

Doktorka Eva Marečková v dnešním díle o zdraví prozradí základní informace o cholesterolu. Cholesterol je právem považován za významný rizikový faktor při vzniku a vývoji arteriosklerózy, tedy kornatění tepen. Z fyziologického hlediska je však cholesterol velmi důležitou biologickou látkou, která je nezbytná pro vývoj a růst organismu. Přestože nemá klasickou chemickou strukturu tuku, je řazen mezi lipidy, tedy látky tukové povahy, a také se tak chová. „Cholesterol se v lidském těle uplatňuje jako stavební složka všech buněk a buněčných membrán. Dále je výchozí látkou pro tvorbu nadledvinkových a pohlavních hormonů, je zdrojem žlučových kyselin a součástí lipoproteinů, látek tukové a bílkovinné povahy,“ zdůrazňuje lékařka, která podotýká, že je důležité rozlišovat dva druhy těchto tukových látek.

„Zkratka HDL označuje částice, které mají více bílkovin a méně tuků. Překlad anglické zkratky znamená lipoproteiny s vysokou hustotou a lidé mu říkají hodný cholesterol. Naopak zkratka LDL označuje částice, které mají vyšší obsah tuku než bílkovin. Překlad zkratky znamená lipoproteiny s nízkou hustotou a lidově je označován jako zlý cholesterol, který významně zvyšuje riziko kornatění tepen, zejména v srdci“. Cholesterol se částečně tvoří v organismu a částečně je do těla přiváděn potravou živočišného původu. Tento vztah je normálně vyvážený a hladina cholesterolu je v normě. „Existuje mnoho příčin, které tuto křehkou rovnováhu mohou narušit. V první řadě je to vyšší příjem energie, zejména ve formě živočišných tuků s vysokým podílem nasycených mastných kyselin. Dále to mohou být některá onemocnění, léky nebo stres,“ doplňuje doktorka Eva Marečková. Nejvýraznější podíl na odbourávání cholesterolu v organismu má přestavba cholesterolu na žlučové kyseliny, které se pak částečně vracejí zpět do jater a zbytek se vyloučí stolicí. „Na vylučování cholesterolu stolicí příznivě působí vápník, hlíva ústřičná, houba shiitake a bakterie mléčného kvašení,“ dodává lékařka.

Jak můžeme ovlivnit rizika zvýšené hladiny cholesterolu?

Pokud chce člověk uvést hladinu cholesterolu do normy, měl by snížit nadváhu, energetický příjem, omezit živočišné tučné potraviny, omezit skryté tuky v potravě. Je důležité z pokrmů vyřadit vnitřnosti, uzeniny, tučná masa a smetanové mléčné výrobky, omezit pečení a smažení. Nekouřit. Nutné je zvýšit příjem kvalitních rostlinných olejů, zejména olivového a řepkového. Důležité je také zvýšit konzumaci zeleniny, ovoce, luštěnin, sóji a celozrnných produktů. Zařazovat pravidelně ryby, hlavně v kombinaci s česnekem a středně tučné (2 %) mléčné zakysané výrobky, které cholesterol v krvi snižují.

„Cholesterol ve stravě významně snížíme, když místo tučných omáček a dresinků použijeme jogurtovou zálivku s šalotkou a citronovou šťávou,“ doporučuje doktorka Eva Marečková. Lidé, kteří potřebují získat další rady o zdravém stravování, mohou navštívit dietetickou poradnu Naturhouse v Rezidenci Hradební v Uherském Hradišti u autobusového nádraží.

Informace lze najít i na webovýchstránkách www.naturhouse-cz.cz. (poh)

27.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Zámeckou zahradu ve Velkém Týnci provoněl guláš z kotlíku

Velký Týnec – Gulášem to v sobotu 23. července vonělo ve Velkém Týnci na Olomoucku. V obci nedaleko krajského města se konal už IX. ročník Pivních a gulášových slavností spojených s buchtobraním. Akce odstartovala v 11 hodin dopoledne, kdy se soutěžní týmy pustily do vaření.

Nablýskaní veteráni byli k vidění v Olomouci, pak se vydali na cestu přes Hanou

Olomouc – Vůně benzinu, ale taky prvorepubliková nálada zaplnila v sobotu dopoledne Smetanovy sady v Olomouci. Tamní Rudolfovu alej totiž obsadilo na 130 historických automobilů a motocyklů, startoval tam XIX. ročník Hanáckého okruhu, soutěže historických automobilů a motocyklů vyrobených do roku 1939. Po přehlídce se účastníci vydali na trať dopoledního závodu, směřovali na hrad Bouzov.

Tvarůžkovou ochutná každý, někdo jen jednou

Loštice – První tvarůžek si v Lošticích položili na chléb před 140 lety. Za tu dobu se kuchařky pokoušely upravit originální zrající sýr s typickým aroma na řadu způsobů a v obchodech je dnes k dostání v podobě pusinek, salátů či kremrolí. Nikdo se však za jeho éru nepokusil dodat na trh syreček v podobě letní chladivé pochoutky. Až letos a kde jinde, než v Lošticích. Odezva na tvarůžkovou zmrzlinu je dvojí – stejně jako na samotné tvarůžky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.