VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jestli chcete pálit, nenechávejte objednávku na poslední chvíli

OLOMOUC - Většina Čechů si mezi nabídkou nejrůznějších alkoholických nápojů potrpí na ty domácí, nejlépe na vypálené z vlastní úrody. Ovoce ze zahrad a sadů tak končí v palírnách a moštovnách, ze kterých si zákazníci po několika měsících odvážejí destilovaný alkohol.

19.7.2007
SDÍLEJ:

Destilace v moderních palírnách zajišťuje zákazníkovi velmi dobrou kvalitu lihoviny z ovoce, cena litru padesátiprocentní kořalky se přitom pohybuje kolem 130 korun.Foto: internet

Chcete-li pít alkohol z vlastního ovoce, nenechávejte objednávku na poslední chvíli. Letošní rok by měl být dle odborníků úrodný

„Letos jsme začali pálit dříve. Ovoce rychleji dozrává a tak máme práce dost. Rozjezd je tedy zatím dobrý. Nejvíce se v tuhle dobu pálí samozřejmě třešně, kterých letos bylo opravdu hodně. Lidé si ale už začínají objednávat meruňky, kterých by mělo být letos také mnoho,“ popsal situaci zaměstnanec palírny v Samotiškách u Olomouce Radek Toman.

Pálí se prakticky vše, co roste na stromech. Tradiční slivovici ze švestek doplňuje hruškovice, kalvados, meruňkovice či netradiční broskvovice. Množství plodů, které musí zájemce do palíren dodat, se liší od jednotlivého druhu. Na jeden litr padesátiprocentní kořalky padne asi čtrnáct kilogramů hrušek, zatím co jablek stačí pouhých jedenáct kilogramů. Nejlépe si ale stojí švestky, kterých je potřeba ještě méně. Samozřejmě záleží na šťavnatosti ovoce.

„Pokud mají lidé o pálení zájem, měli by přemýšlet tak měsíc dopředu,“ dodal Toman. Letošní rok by měl být tedy opět bohatý a především zájemci o alkohol, kteří dodají k destilaci větší množství ovoce, by měli počítat s většími „frontami“. Svůj pohled na letošní úrodu mají i samotní sadaři, ti předpovídají sezonu hruškovice.

„Na zahradě máme několik stromů a převážná většina ovoce z nich i tento rok skončí v palírně. S úrodou ovoce to zatím vypadá různě. Samozřejmě že letos bylo hodně třešní, jelikož bylo krásné počasí. Ty my ale nepálíme, jelikož je spořádají děti a především špačci. Přijde mi ale, že je tento rok hodně hrušek. Co se týče jablek, tak to příliš slavné není, ale to se teprve ukáže. Zatím to moc nevypadá. Nejlepší je ale samozřejmě pravá slivovice ze švestek. Ty ale letos bohužel hodně padají, zřejmě tím horkem,“ popsala stav na své zahradě Marie Hošková ze Zábřežska, která ovoce do palírny dodává každým rokem.

19.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Z chaty rodinný dům – proměna je možná, ale má svá úskalí

Ilustrační foto
2 14

Tropy hned tak nepoleví, na třicítky to vypadá i příští týden

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Hlasujte pro svou nejoblíbenější restauraci, hospodu, bar, pizzerii nebo bistro na střední Moravě.

O infekcích i nemocech na cestách. Primář infekčního oddělení ON-LINE

Zdeněk Prokeš šéfuje oddělení, na kterém končí lidé z celého Olomouckého kraje, pokud si přivezou nějakou tropickou nemoc. 

Rezignující šéf filharmonie Kvapil: Žádnou malou domů jsem si nepřihrával

Pomalu opouští kancelář, v níž jako ředitel Moravské filharmonie Olomouc (MFO) sedával čtyřiadvacet let.

Z Hanáckých kasáren bude superúřad. Před tím je přestaví

Bývalá Hanácká kasárna na třídě 1. máje v Olomouci po letech neobsazenosti opět najdou využití.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies