VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jestli chcete pálit, nenechávejte objednávku na poslední chvíli

OLOMOUC - Většina Čechů si mezi nabídkou nejrůznějších alkoholických nápojů potrpí na ty domácí, nejlépe na vypálené z vlastní úrody. Ovoce ze zahrad a sadů tak končí v palírnách a moštovnách, ze kterých si zákazníci po několika měsících odvážejí destilovaný alkohol.

19.7.2007
SDÍLEJ:

Destilace v moderních palírnách zajišťuje zákazníkovi velmi dobrou kvalitu lihoviny z ovoce, cena litru padesátiprocentní kořalky se přitom pohybuje kolem 130 korun.Foto: internet

Chcete-li pít alkohol z vlastního ovoce, nenechávejte objednávku na poslední chvíli. Letošní rok by měl být dle odborníků úrodný

„Letos jsme začali pálit dříve. Ovoce rychleji dozrává a tak máme práce dost. Rozjezd je tedy zatím dobrý. Nejvíce se v tuhle dobu pálí samozřejmě třešně, kterých letos bylo opravdu hodně. Lidé si ale už začínají objednávat meruňky, kterých by mělo být letos také mnoho,“ popsal situaci zaměstnanec palírny v Samotiškách u Olomouce Radek Toman.

Pálí se prakticky vše, co roste na stromech. Tradiční slivovici ze švestek doplňuje hruškovice, kalvados, meruňkovice či netradiční broskvovice. Množství plodů, které musí zájemce do palíren dodat, se liší od jednotlivého druhu. Na jeden litr padesátiprocentní kořalky padne asi čtrnáct kilogramů hrušek, zatím co jablek stačí pouhých jedenáct kilogramů. Nejlépe si ale stojí švestky, kterých je potřeba ještě méně. Samozřejmě záleží na šťavnatosti ovoce.

„Pokud mají lidé o pálení zájem, měli by přemýšlet tak měsíc dopředu,“ dodal Toman. Letošní rok by měl být tedy opět bohatý a především zájemci o alkohol, kteří dodají k destilaci větší množství ovoce, by měli počítat s většími „frontami“. Svůj pohled na letošní úrodu mají i samotní sadaři, ti předpovídají sezonu hruškovice.

„Na zahradě máme několik stromů a převážná většina ovoce z nich i tento rok skončí v palírně. S úrodou ovoce to zatím vypadá různě. Samozřejmě že letos bylo hodně třešní, jelikož bylo krásné počasí. Ty my ale nepálíme, jelikož je spořádají děti a především špačci. Přijde mi ale, že je tento rok hodně hrušek. Co se týče jablek, tak to příliš slavné není, ale to se teprve ukáže. Zatím to moc nevypadá. Nejlepší je ale samozřejmě pravá slivovice ze švestek. Ty ale letos bohužel hodně padají, zřejmě tím horkem,“ popsala stav na své zahradě Marie Hošková ze Zábřežska, která ovoce do palírny dodává každým rokem.

19.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bečva v Hranicích 28. dubna 2017 odpoledne
65

Vzedmutá Bečva na Hranicku zavřela most a zalila hřiště

Ilustrační foto
39

Kam o prvomájovém víkendu? Na tvargle, čarodějnice či ekojarmark

Závěje a popadané stromy. Na Jesenicku nasněžila dopravní kalamita

Až deset centimetrů čerstvého sněhu připadlo od čtvrtku 27. dubna do pátečního rána ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka.

Olomoučanky proti Prostějovu! Velká hanácká bitva určí královny extraligy

Vrchol volejbalové sezony je tady! Ve finále extraligy se proti sobě postaví Prostějov a Olomouc, dva nejlepší kluby letošní sezony. Vítěz prestižní bitvy o Hanou pak ovládne celou Českou republiku.

O cukrovce a obezitě ON-LINE. Ptali jste se lékařky

Diabetes, lidově řečeno cukrovka, je nebezpečné onemocnění. Přináší s sebou poškození ledvin, zraku, onemocnění nervů i amputaci končetin. Souvisí také s obezitou. 

Bílý kámen je tady! Libavá se na den otevře turistům

Cyklisti, turisti, bílokameníci, pozor! Další ročník Bílého kamene je za dveřmi, už v pondělí 1. května se široké veřejnosti opět otevře vojenský výcvikový prostor Libavá.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies