Mezi největší úspěchy umělkyně patří vítězství v Mezinárodní soutěži v designu mincí, kterou vyhlásila japonská mincovna. Jejím posledním dílem pro český trh je medailon k výročí svatby, který začala razit Pražská mincovna.

Jméno Márie Poldaufové je spjato kremnickou mincovnou, pro niž dlouhá léta pracovala.

V Kremnici také odmaturovala na Střední uměleckoprůmyslové škole v oboru zlatník stříbrník a podala si žádost o místo ve výtvarném ateliéru v tamní mincovně. K mincím se ale nedostala hned.

„V ateliéru nebylo volné místo, přesto mě přijali, ovšem s tím, že se budu věnovat zlatnické a stříbrnické práci," vzpomíná výtvarnice.

Vedoucí ateliéru sochař Andrej Peter si však jejího talentu byl dobře vědom a do medailérské tvorby ji postupně začal vtahovat.

„Dělala jsem tedy grafické návrhy na medaile podle požadavků zákazníků, ty se líbily, tak jsem postupně přešla od grafiky k modelování," říká Poldaufová.

První účast a hned zlato

Recept, jak se stát úspěšným medailérem, spočívá podle ní v kombinaci talentu, pracovitosti a trpělivosti.

„To zrníčko musí člověk dostat do vínku. A jakým způsobem ho začne zalévat, aby z něho něco vzešlo, to už záleží na jeho osobě, neboť každou další tvorbou člověk získává zkušenosti a posouvá se dál," je přesvědčená.

Před dvěma lety si Mária v Tokiu převzala cenu za první místo v Mezinárodní soutěži v designu mincí za rok 2011.

A Japonsko na ni udělalo obrovský dojem. Všimla si zejména všudypřítomného pořádku: ať už se jednalo o čisté ulice nebo třeba časovou přesnost v dopravě.

Přiznává, že vítězství pro ni znamenalo opravdu moc.

„Soutěže jsem se zúčastnila poprvé a hned jsem vyhrála, takže to vnímám jako takovou vrcholnou tečku za mojí tvůrčí činností," svěřila se medailérka.

Pražská mincovna motiv razí v luxusním zlatém (snímek), ale i v cenově přijatelnějším stříbrném provedení

Medaile k výročí svatby

Kariéru ale rozhodně ukončit nehodlá, zájem o její práce totiž stoupá i v České republice.

Teprve před několika dny se například objevil medailon k výročí svatby, který do stříbra a zlata razí Pražská mincovna.

(Vkusně zpracovaný motiv je možné si prohlédnout na stránkách distribuční společnosti www.Zlate-Mince.cz, do řádku k vyhledávání tam stačí zadat heslo „výročí svatby").

Nejlevnější varianta z čistého stříbra se přitom dá pořídit už za necelých osm set korun. A už nyní výtvarnice pracuje na dalších návrzích.

Ač se to nemusí zdát, medailérství je obor fyzicky náročný, neboť vyžaduje hodiny a hodiny soustředěné práce ve strnulé poloze. Aby se výtvarnice udržela v kondici, snaží se pravidelně sportovat.

„Od malička jsem ráda plavala, hrála tenis, fotbal i hokej, věnovala se turistice, vyjížďkám na kole. Také dnes ráda vytáhnu kolo nebo lyže, ať už jsou to běžky nebo sjezdovky. Podmínky pro to máme u nás dobré," dodává Mária Poldaufová.
(miu)