„Máme i nadále velký zájem, aby zámek zůstal významným kulturním střediskem regionu. Svatby nejenže budou pokračovat, ale navíc zaručujeme jejich konání a všem zájemcům o tento druh slavnosti nově dáváme i finanční garanci," podotkl majitel zámku Ořechov Alessandro Alagia, který vysvětlil, proč jeho zámek figuruje v seznamu prodávaných nemovitostí u realitních makléřů.

„Vždy si kladu životní cíle. Jedním z mých významných předsevzetí bylo, že zachráním nějakou kulturní památku před jejím totálním zničením. A tak jsem také učinil v případě ořechovského zámku. Ten byl v době, kdy jsem ho koupil, jen ruinou bez elektřiny a vody. Tohoto cíle, tedy opravy objektu, jsem dosáhl a myslím, že se nemám za co stydět. Ale je potřeba jít dál, chci se nyní více soustředit na jiné věci," poznamenal podnikatel s italským i českým občanstvím.

Alessandro Alagia zámek opravil na reprezentativní stavbu. Jak ale tvrdí, rekonstruovaný zámek, který neslouží veřejnosti, by mu žádnou radost nepůsobil. Proto v objektu od roku 2001 pořádá jarmarky, výstavy, koncerty, ale také svatby a firemní semináře a školení.

„V minulosti tam, kromě jiných, vystupoval věhlasný houslista Václav Hudeček, nebo Varhan Orchestrovič Bauer se svým orchestrem a úžasnou světelnou show. Na zámku jsme hostili komediální Partičku, hudební matadory sourozence Ulrychovy, kapelu Martina Haricha, soutěž lidových zpěváčků Slavíček Moravy, Slovácké divadlo a mnohé další. Mezi nejvýznamnější výstavy posledních let byla bezesporu expozice světově uznávaného dokumentárního fotografa izraelského původu Davida Rubingera a obrazy dalšího věhlasného fotografa Jadrana Šetlíka," vyjmenovává některé z akcí, jež přilákaly davy návštěvníků do Ořechova, energický Alessandro.

Svatební tabule na zámku Ořechov

Nechceme zámek prodat spekulantům

Přes své aktuální podnikatelské zájmy nemá zájem na tom, aby život na zámku utichl. A to ani v případě, že ho získá nový majitel.

Alessandro Alagia má v plánu, že s případným zájemcem o zámek sjedná smlouvu o zachování práv na některé akce, například na konání svateb do konce roku 2015, případně až do konce roku 2016.

„Lidé se tak nemusí obávat, že by případný prodej zámku znamenal konec jejich objednané svatby na tom místě. Vše bude opatřeno smlouvou s novým majitelem tak, aby takovou akci nemohlo nic ohrozit. Jsem si stoprocentně jistý takovým závazkem, a proto novomanželům garantujeme, že v případě jakéhokoliv selhání z naší strany zaplatíme sto tisíc korun," dodal ořechovský zámecký pán.

Svatební tabule na zámku OřechovO tom, kdo se bude o opravený zámek starat v budoucnu, zatím není jasné. O vzhlednou stavbu projevilo zájem několik zájemců, zatím ale manželé Alagiovi o prodeji jen průběžně jednají.

„S prodejem nijak nespěcháme. Nemáme zájem prodat zámek spekulantům ani pochybným lidem. Nic nás k prodeji netlačí, takže je docela možné, že se zámek prodá až za několik let," sdělila manželka podnikatele Jana Alagiová.

Jazz i setkání youtuberů

O tom, že své tvrzení myslí vážně, svědčí i skutečnost, že v listopadu letošního roku manželé Alagiovi plánují zorganizovat koncert jazzových kapel z Itálie a České republiky, koncert Martina Haricha, setkání youtuberů a řadu svateb.

Podobné plány s povděkem přijímají i někteří obyvatelé Slovácka.

„Před několika týdny jsme byli v Ořechově na velikonočním jarmarku, a velice se nám to tam líbilo. Zámecký pán nám nabídl i prohlídku zámku s podrobným výkladem o historii a zajímavostech budovy, o kterou byl velký zájem. Byla by velká škoda, kdyby nenápadná obec Ořechov přišla o takový zajímavý unikát, který i v budoucnu může sloužit lidem z obce a širokého okolí," myslí si Ingrid Kozumplíková z Uherského Hradiště. (poh)