Takových rad najdete spoustu, třeba na stránkách www.topgal.cz.

V tomto článku se dozvíte, jak se o školního parťáka starat tak, aby co nejvíce vydržel

Denně je batoh zatížen několika kilogramy nákladu a ne každý školák se k batohu chová úplně vzorně.

Navíc mnohdy v batohu nenajdete jenom učebnice a běžné školní potřeby, občas se v něm objeví zapomenutá svačina, banán, který už nebude vhodný ani na koktejl, a těch hraček a dalších věciček, co děti úplně nutně potřebují…

CO S TÍM?

Batoh dítěte pravidelně kontrolujte. I když je váš školák již samostatnou jednotkou, je lepší obsah batohu alespoň na prvním stupni základních škol čas od času zkontrolovat.

Ta hlavní kontrola by pak měla přijít na konci školního roku, kdy batoh úplně vyprázdníte a zkontrolujete jeho stav. Zjistíte, zda na něm nejsou zjevné nějaké zásadní formy poškození a jestli je čistý.

Na prvním místě je potřeba zvážit, zda batoh bude vyhovovat i pro další školní rok nejen z vizuálního hlediska, ale také funkčností. Pokud nároky škol na objem batohu rostou, určitě se poohlédněte po batohu větším.

Tím hlavním hlediskem při posouzení, zda batoh bude sloužit i za rok, je výška vašeho dítěte. Na zádech školáka by měl sedět od vrchní části ramen po pas.

Pokud batoh ještě na další školní rok vydrží, bude možná potřeba jej vyčistit.

JAK (NE)ČISTIT BATOH?

Výrobci nemohou doporučit batoh jen tak strčit do pračky a vyprat. Proč? Je to z několika důvodů. Určitě dojde k poškození zátěru proti dešti, kterým je každý batoh opatřen. To sice lze nahradit tím, že jej po usušení nastříkáte impregnačním sprejem, ale ochrana před deštěm už nikdy nebude stoprocentní.

Může také dojít k poškození případného potisku batohu nebo aplikací na něm našitých. Pokud k tomuto dojde, nemohli byste batoh u výrobce reklamovat.

Dnešní batohy jsou natolik propracované, že by mohlo působením pracího prostředku dojít k poškození zádového systému nebo poničení látky. Ještě jste si stále praní v pračce nerozmysleli?

Tak prosím alespoň ze zádových systémů s hliníkovým rámem daný rám před praním vytáhněte. Za žádných okolností však nesušte batoh v sušičce.

JAK NA SKVRNY?

Pokud chcete batoh vyčistit od skvrn, použijte vlažnou vodu a skvrny čistěte namočeným hadříkem či houbičkou.

Jelikož jsou batohy nejčastěji ušité z polyesteru nebo nylonu, můžete si vzít na pomoc čisticí prostředek na čištění látek.

JAK NA ZÁPACH ČI ZATUCHLÝ BATOH?

Pokud jste našli v batohu nějaký poklad, který zanechal nesmazatelnou pachovou stopu, je třeba jej vyčistit.

Pokud to nezabere a pach po usušení zůstává, pak je potřeba zkusit staré babské rady a použít ocet nebo jedlou sodu. Zkuste postižené místo zaprášit jedlou sodou a nechat působit.

Pokud ani to nezabere, pak zbývá stará dobrá voda s octem. Samozřejmě můžete zkusit použít i speciální odstraňovače pachů na textil, doporučujeme je ale nejprve vyzkoušet nastříkat na část látky batohu, zda náhodou nezpůsobují případné skvrny.

Po usušení batohu a jeho naimpregnování je možné ho konečně uložit do skříně, kde v pořádku počká na začátek další náročné školní šichty.

/PR/