VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak na vanilkové rohlíčky? Inspirujte se tipy od cukrářky Resortu Valachy

Velké Karlovice - Vanilkové rohlíčky patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako nazdobené perníčky, kapr s bramborovým salátem nebo horký a voňavý punč. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se ještě v krabici a chutnaly opravdu skvěle?

15.12.2015
SDÍLEJ:

Cukrářka Resortu Valachy Pavly Stoklasové peče vanilkové rohlíčky.Foto: Resort Valachy

Nechejte se inspirovat tipy a radami od cukrářky Resortu Valachy Pavly Stoklasové. Pekařky a cukrářky Resortu Valachy každý rok v prosinci napečou stovky vanilkových rohlíčků, ale i dalších kousků cukroví, na kterých si pak pochutnávají hosté při vánočních pobytech v hotelech Lanterna a Horal.

Nešetřit na surovinách, základem je dobré máslo

Vanilkové rohlíčky jsou, jak známo, pečivem trvanlivějšího charakteru, takže se klidně dají péct ve větším předstihu před svátky. Rozhodně nehrozí, že by do svátků ztvrdly či ztratily na kvalitě. "Naopak, po upečení si stejně musí chvíli takzvaně odpočinout, chutné jsou až zhruba po pěti dnech," říká Pavla Stoklasová. Vanilkové rohlíčky Pavly Stoklasové.

Při nákupu surovin doporučuje nešetřit. Nejčastější chybou je podle ní volba nevhodného, levného tuku. „Doporučuji používat jedině máslo, které sice něco stojí, ale s levnějšími tuky je těsto jakoby gumové, daleko hůř se s ním pracuje. Po různých zkušenostech také už používám výhradně Babiččinu mouku. Je sice nejdražší, ale pro tento typ pečení nejlepší," říká Pavla Stoklasová.

Kdy rohlíčky obalovat? Ještě horké z trouby

Mouku před pečením ještě prosívá, aby byla nadýchaná. „S těstem se pak lépe pracuje, lépe se uvnitř propeče a nehrozí, že by sedlo," vysvětluje pekařka. Velkou roli hraje i kvalita ořechů. „Měly by být opravdu dobře usušené, ideálně když je skladujete klasicky doma zavěšené v textilním pytlíku. Určitě nedoporučuji je skladovat namleté v mražáku. Při pečení jsou pak žmolkovaté," dodává pekařka.

Připravené těsto nechává minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků se snaží postupovat co nejrychleji. „Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení jeho nízké teploty. Když máslo v těstu zteplá, roztéká se a škodí to tvaru rohlíčku. Navíc vám máslo zůstává na rukách a vlastně ho z těsta nepozorovaně odebíráte. A když k tomu ještě moc moučíte podložku, můžete výrazně změnit kvalitu těsta," upozorňuje Pavla Stoklasová.

Rohlíčky se pečou v troubě předehřáté na 180 až 200°C. „Hned po vytažení z trouby je ještě horké máčíme ve směsi mletého cukru a vanilkového cukru a pak rovnou ukládáme do papírové krabice. Čím víckrát se totiž čerstvě upečené rohlíčky přeskládávají a sahá se na ně, tím spíš z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou opravdu nešetřete, na chuti se to vyplatí," radí pekařka.

Recept na vanilkové rohlíčky od Pavly Stoklasové a cukrářek Resortu Valachy• 410 g Babiččiny hladké mouky
• 140 g cukru moučka
• 240 g másla
• 140 g rozemletých ořechů
• 1 žloutek (nejlépe z domácího vejce)
• 20 g vanilkového cukru
Těsto necháme ustát v chladnu do druhého dne, poté tvarujeme. Aby se těsto nezahřívalo, pracujeme s ním po částech. Pečeme 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200°C. Hned po vytažení ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a rovnou ukládáme do papírových krabic, skladujeme v chladnu.

Autor: Redakce

15.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Trenér Sigmy Václav Jílek
32

Fotbal tady konečně začíná dýchat, radoval se Jílek a chválil diváky

Americký bombardér B-52 na Dnech NATO na mošnovském letišti
16

Nad Olomouckem budou burácet stíhačky i americké bombardéry

Naštvaný fanoušek rozbil v Olomouci okno bytu, pak se majitelce omlouval

Jediný incident musela řešit policie v souvislosti s bezpečnostním opatřením kvůli nedělnímu fotbalovému utkání mezi Sigmou Olomouc a Zbrojovkou Brno.

Divočina v olomouckém baru: běsnící host zmlátil bratra, pak demoloval zahrádku

Hádka mezi dvěma bratry se strhla v neděli v podvečer v jednom z olomouckých barů a skončila surovým napadením.

Obrat ve Slavoníně. Kalvoda tam trénovat nebude

Ještě před pár dny to vypadalo, že FK Slavonín, účastníka olomoucké fotbalové 1. A třídy, povede známý trenér Leoš Kalvoda.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení