Medvědí česnek je vytrvalá bylina, která se vyskytuje hlavně v lužních lesích. Je doslova zásobárnou živin a vitamínů, tolik potřebných po zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům, kteří ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu a dodává jim sílu.

Medvědí česnek je považovaný za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant. Účinné látky v medvědím česneku mají příznivý vliv na trávení: regulují činnost žaludku, podporují trávení i chuť k jídlu, ničí střevní parazity, také urychlují hojení ran a vředů, podporují tvorbu krve, v léčitelství se používá i pro snížení krevního tlaku nebo jako prevence proti chřipce, ateroskleróze či astmatu.

Listy medvědího česneku si můžete vylepšit chuť téměř všech pokrmů. Nadrobno nakrájené se přidávají do polévek, omáček i k masu, skvěle chutnají i nadrobno nakrájené na chlebu s máslem či v pomazánkách. Pokud si chcete medvědí česnek uchovat na pozdější časy, doporučuje se zmrazení nebo výroba pesta s použitím oleje.

Vyzkoušejte třeba lahodnou krémovou polévku s medvědím česnekem podle receptu Pavla Václavíka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Příprava je jednoduchá a rychlá, výsledkem své hosty určitě nadchnete.

Krémová polévka s medvědím česnekem podle šéfkuchaře Pavla Václavíka

Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) orestujeme na másle, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým. Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, přes 30% tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme. Před koncem vaření přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme lehce vychládnout zhruba na 80°C (tak, aby polévka nevřela) a obsah hrnce rozmixujeme v mixéru. Jestli zcela dohladka, nebo se zachováním kousků zeleniny, je zcela na vás.

Tip Pavla Václavíka: „Chuť i vzhled polévky zajímavě zpestří takzvané zastřené vejce. Připravíme ho tak, že dáme vařit vodu, osolíme, přidáme ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jsme těsně před tím zvířili mícháním vařečkou. Vodu udržujeme těsně pod bodem varu a vaříme 3 až 4 minuty. Hned poté podáváme."