PODÍVEJTE SE: 10 ODVÁŽNÝCH NA STARTU a BEZ ŠATŮ
Setkání účastníků Hubnutí s Deníkem minulý týden odstartovala přednáška o základech zdravé výživy a o dobré orientaci v nastaveném jídelníčku, kterou vedla Iva Klimešová.
Mluvilo se o všech důležitých zásadách při stravování a dostalo se i na dotazy od samotných soutěžících. Program pokračoval společným cvičením. Tentokrát se jednalo o zajímavé cvičení s názvem TRX.
Pod těmito třemi písmeny se skrývá anglický název Total body resistence exercises, neboli komplexní procvičení všech svalů v těle. Je to unikátní cvičební program vytvořený americkým námořnictvem pro zlepšování kondice vojáků i mimo základnu.
Jedná se o nářadí vhodné ke cvičení jak v tréninkových centrech, tak i při všech outdoorových aktivitách.
Využívají ho profesionální sportovci, vojenské a policejní oddíly, a dnes už i nepřeberné množství fitcenter.
TRX se dá cvičit v podstatě kdekoliv. Je to závěsný systém skládající se z nastavitelných popruhů, které se dají připevnit i na fotbalovou bránu, na dveře nebo kdekoliv, kde jsou k tomu vhodné podmínky.
Cvičení probíhá tak, že jedna část těla je vždy na podložce a druhá je zavěšena na TRX. V praxi to vypadá zpravidla tak, že nohy stojí na zemi a ruce se drží popruhů. Přizpůsobením sklonu těla si snadno regulujete zátěž, se kterou cvičíte.
Největší výhodou této techniky je práce s váhou vlastního těla, a zapojit se tak může opravdu každý. Procvičit se dají nejen frekventované svalové partie, ale i ty, které se při cvičení často nezapojují.
Výborně se dá zlepšit i tělesná koordinace, veškeré cviky se totiž provádějí při celkovém zpevnění celého těla.
Odbornice na zdravou výživu Iva Klimešová pak diskutovala se skupinou o připravených jídelníčcích. Strava by měla být vyvážená, doporučuje se pět chodů za den.
Z matematického hlediska by snídaně a oběd měly společně tvořit šedesát procent denního příjmu potravy, večeře dvacet procent a dvě svačiny po deseti procentech.
Důležité je při přípravě jídel dodržovat doporučenou gramáž jednotlivých surovin, vyhýbat se instantním a tučným pokrmům.
Účastníci byli překvapení především z celkového objemu potravin. Ten je u některých jedinců ještě větší než dříve. Veškeré problémy se tak společně konzultovaly při závěrečné diskusi.
Co vše museli změnit a jak se s tím vypořádali?
Komu se v tvarování postavy daří nejlépe, kdo naopak dělá nejmenší pokroky?
ČTĚTE VŽDY VE ČTVRTEK V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ OLOMOUCKÉHO DENÍKU
Štěpán Janhuba