Sedmatřicetiletý terapeut a specialista na pohybový aparát Pavel Grebeníček praktikuje v regeneračním studiu v bílovickém zámku unikátní metodu, při které dokáže odstranit bolest šetrnými, lehkými dotyky prstů. Tato metoda se nazývá Spinal Touch. Zkušenosti získával u celosvětově uznávané anglické lékařky Mary Stags a spolupodílel se na vývoji, inovacích a zdokonalení této metody. Je absolventem Univerzity Nové doby v Praze, a působí jako lektor Spinal Touch.

Pavel Grebeníček vysvětlil, jak tato citlivá, a přitom efektivní metoda funguje, a jaká je její podstata.

Pane Grebeníčku, vysvětlete, jak funguje dotyková metoda Spinal Touch?

Spinal touch je terapeutická metoda narovnávání páteře pomocí přesně provedených velice jemných dotyků na bodech, které se nacházejí na hýždích, zádech, břichu a hlavě. Při jejich provedení a po něm, dochází k okamžitému uvolnění páteře a jejímu samovolnému narovnání do správné pozice, čímž se zároveň uvolní a zprůchodní veškeré vnitřní orgány a ty začnou lépe fungovat. Naše páteř v sobě skrývá místa, která stačí správně otevřít a stlačit a zbavíme se mnoha potíží. Proto tvrdím, že páteř léčí celé tělo. Narovnejte se a vše se zlepší, i psychika, odejde napětí a lépe nám to myslí.

K deformaci páteře dochází v dlouhých časových úsecích postupně. Proto její vyrovnání do optimálního stavu není možné provést okamžitě. Už z první návštěvy ale odchází pacient často bez bolestí. Po příchodu pacienta změřím rovnost jeho páteře pomocí olovnice a speciální nášlapné desky. Určím u pacienta jeho těžiště, které je u každého člověka na jiném místě. Zjistím, ve kterých místech je páteř vychýlená, a pak lehce stimuluji již zmiňované body, které pak bolest odstraní. Během takového zákroku, kdy pacient odpočívá na lůžku, mohu páteř narovnat až v rozsahu pěti centimetrů od původního stavu.

Pocítí takový zásah pacient i nějakým negativním způsobem?

Ano, může se stát, že některý pacient může pociťovat například menší závrať. Metoda spinal touch je také energetická masáž a výrazně působí na celý organismus. Zlepší například i dýchání, zažívání a další procesy v těle. Řada mých pacientů po provedení metody třeba deset minut nehnutě sedí a říkají, že mají zvláštní pocit, jako by se probudili. Nejčastěji se ale jedná o euforické pocity naprostého uvolnění. Tato metoda je vhodná pro osoby trpícími bolestmi zad, vychýlenými plotýnkami, bolestmi končetin, migrénami, prostě pro řešení obtíží, které souvisí s činností kloubů, páteře a svalového systému.

Mohou Spinal Touch absolvovat lidé každého věku?

Samozřejmě ano. Metoda Spinal Touch je vhodná například i pro těhotné ženy, děti, těžce fyzicky pracující osoby, lidé při sedavých zaměstnáních, seniory a další.

Pokud je masáž spinal touch tak úspěšná, proč ji „klasičtí" terapeuté, lékaři, maséři, tedy odborníci, kteří léčí a uvolňují svalstvo tradičními silovými postupy, neužívají?

Jednoduše proto, že ji tito specialisté neznají. Metodu Spinal Touch přivezla do České republiky doktorka Mary Stags až v roce 2006. O rok později jsem ji také začal vyučovat. Dnes mám už přes 700 absolventů z řad lékařů, masérů, fyzioterapeutů, kteří ji začínají pomalu praktikovat.

Váš pracovní rejstřík je ale mnohem širší…

Spinal Touch kombinuji dle potřeby, s Dornovou metodou nebo reponací krční páteře neboli tlakovou masáží krční páteře. Základem Dornovy metody je srovnání obratlů, kloubů a délky končetin, což má pozitivní vliv na svalové obtíže.

Protože ale každý člověk je jiný i postup nápravy je vždy různý. Nepoužívám bezhlavě různé praktiky, ale po letech zkušeností vytvořím takový postup, který je šitý na míru pro konkrétního pacienta a vede k uzdravení.

Podrobné informace o mé činnosti lze najít na webových stránkách www.regestudio.eu, nebo při osobní návštěvě. (poh)