Tým pod vedením manažera centra Jana Spáčila se bude starat o stovky hráčů z celé republiky i Evropy.

Osmnáct profesionálních drah bude hostit například mistrovství regionu Morava, mistrovství České republiky nebo mistrovství Evropy.

„Podmínky jsou na velmi vysoké úrovni. Chceme ukázat, že tak velký turnaj u nás být může," komentuje Jan Spáčil.

V rozhovoru pro Deník přibližuje turnaje, samotnou hru 
i Bowland Bowling Center.

Letos v centru chystáte několik velkých českých i světových bowlingových akcí. Mohl byste je čtenářům přiblížit?
U nás letos proběhnou všechny velké soutěže. Nejprve to jsou mistrovské akce České bowlingové asociace, potom je to jeden z velkých komerčních turnajů a také mistrovství Evropy, které zaštiťuje European Tenpin Bowling Federation (Evropská bowlingová asociace).
Letošní velké akce, které pořádá Česká bowlingová asociace, jsou soutěže mistrovství České republiky jednotlivců, finále extraligy týmů a mistrovství České republiky seniorů, tedy hráčů nad padesát let. Zajímavá akce pro Moravu a místní hráče je mistrovství regionu Morava. Myslím si, že atraktivní je i mistrovství České republiky juniorů a kadetů, kde mladí hráči můžou soupeřit mezi sebou ve čtyřech věkových kategoriích. Většinou to bývá velmi zábavné pro děti a velmi nervózní pro rodiče. Děti hrají pro zábavu a rodiče chtějí, aby dítě vyhrálo. Někteří by to nejraději vzali za ně. V druhém balíčku je komerční turnaj Czech Open 2016, který je jeden z největších ve střední Evropě, zúčastní se ho přibližně 
250 hráčů z celé Evropy.
Bowland - logoTřetí balíček je European Champions Cup 2016, vlastně mistrovství Evropy mistrů. Jsme v České republice první, kteří pořádají takhle velkou akci a jsme jediní, kdo to může udělat. Je to jak počtem drah, tak i tím, že na to máme odvahu. Je náročné pořádat takovou akci, ale chceme ukázat, že tak velký turnaj 
u nás být může. ECC 2016 je jediná akce v Evropě, která bude také jako kvalifikace 
na World Games 2017 v Polsku, takže do Olomouce přijede špička bowlingu.

Na tak velké a významné akce je třeba mít dobrou úroveň prostředí i zázemí. Kde sháníte svůj tým?
Tým, který se o akce stará, musí být spojený s bowlingem, a musí vědět, jak to chodí jinde na světových šampionátech. Dále sháníme dobrovolníky v řadách našich hráčů. Také máme své partnery, kteří poskytují ubytování pro hráče a hráči se k nám rádi vracejí. Podmínky jsou na velmi vysoké úrovni. A k tomu samozřejmě výborné jídlo z Lobster family restaurant.

Jste manažerem centra, pořádáte velké akce. Máte ještě čas trénovat nebo si sám zahrát?
Trénuji naši juniorskou přípravku, starší a dospělé hráče. Jsem i trenérem Bowling Academy, kterou máme tady v centru. Zahrát si jdu tak jednou za týden nebo dva. Mezi tím jsou i extraligová kola nebo reprezentační srazy, takže bowlingu mám dost. Když vidím, že to někomu nejde, tak za takovým hráčem zajdu a nabídnu mu trénování. Čím lépe bude hráč hrát, tak tím bude spokojenější a bude se třeba chtít přidat do našeho klubu a pak třeba i do amatérské ligy.

Vy i klub máte několik významných ocenění. Které z nich považujete za největší úspěch? Čeho byste ještě rád docílil?
Cením si všech mistrovských titulů mých i klubu BC Bowland Olomouc. Jsem také rád, že mohu reprezentovat Českou republiku. Na nejvyšší úroveň dávám medaile, které jsme vybojovali s juniorskou reprezentací v Dánsku a ve Vídni, kde jsem byl jejich hlavním trenérem.

Jak je na tom bowling a olympijské hry?
Bowling byl zařazen v roce 2015 na seznam sedmi sportů, které se dostaly do užšího výběru na olympiádu. Bohužel do Tokia 2020 jsme se nedostali, takže uvidíme, jestli vyjde 2024. Osm let je ale dlouhá doba. Musíme bowling ještě více otevřít co nejširší veřejnosti a ukázat, že je to moderní sport.

Vzrůstá popularita amatérského i profesionálního bowlingu? Kolik stojí stát se profesionálem?
Profesionál, který by se živil pouze bowlingem, v ČR zatím neexistuje. Hráč může hrát sportovní bowling v nejvyšších soutěžích v České republice, extralize nebo se může dostat do reprezentace. Je to o tréninku, vůli, chuti 
a znovu o tréninku. A pak o penězích. Jako všechno. Musíte mít ne jednu kouli, ale čtyři až šest, samozřejmě boty, tašku a další výbavu. 
A všechno něco stojí. Musíte mít i perfektní podmínky pro trénování. A právě takové podmínky nabízí naše centrum. Přibývá spíše těch hráčů, kteří míří za zábavou. Hráčů, kteří se chtějí věnovat sportovnímu bowlingu, není tolik. Děláme ale všechno pro to, aby jich bylo víc.

Zábava i sport

Proč se lidé nechtějí zlepšovat? Je to fyzicky náročné?
My Češi máme ještě pořád v hlavě zakotveno, že bowling je „hospodský sport". Navíc, když ke sportovnímu bowlingu člověk přijde blíž, zjistí, že to není až tak levné. Většina hráčů proto zůstane u amatérského bowlingu a jen malé procento jde do toho sportovního. Fyzicky to náročné není, může hrát úplně kdokoliv a v jakémkoliv věku. Takový důkaz: jeden ze starších hráčů tady byl a nic moc nezahrál a přišel za ním osmdesátiletý pán a ptá se ho, kolik mu je. On řekl, že šedesát. A pán mu odpověděl, že má ještě čas se to naučit. Nejmladším hráčům můžou být klidně i 3 roky, ale tyhle děti si spíš jen tak hrají. Mezi našimi nejmladšími nadějemi klubu, ale i ČR, je třeba juniorský reprezentant Honza Tříska. Ten jezdí ve třinácti letech hrát mistrovství Evropy proti osmnáctiletým klukům, hraje extraligu a dokonce letos nakukuje do reprezentačního výběru mužů.

Mohl byste krátce popsat pravidla hry? Třeba nějaké pravidlo, které běžný hráč nezná?
Bowling je ve své podstatě velmi jednoduchý. Pravidel je hodně, ale to nejdůležitější je vzít kouli, hodit ji dopředu a srazit co nejvíce kuželek. Jak toho docílíte, je vaše věc. Výsledek trénovaného hráče je samozřejmě mnohem lepší. Málo se ví, že maximální počet naházených bodů je tři sta, což je dvanáctkrát všech deset za sebou shozených kuželek. K počítání mám i nějaké perličky. Hráči mají slangové výrazy jako třeba Turkey (krocan) nebo Hambone, které jsou převzaté z Ameriky a znamenají různý počet všech shozených kuželek za sebou. Nebo třeba takový Brooklyn. (úsměv)

Jaké akce pořádáte pro amatérské hráče? Čím je lákáte?
Chceme lidi přilákat jak na amatérský, tak i sportovní bowling, a ukázat, že to může být zábava i sport. Pořádáme bowlingové ligy pro amatéry i pro firemní týmy. Lidé se 
k nám rádi vracejí kvůli nekuřáckému, příjemnému 
a modernímu prostředí. Také nabízíme zákaznické karty se slevou až čtyřicet procent. Často děláme akce jedna plus jedna nebo to spojujeme s restaurací Lobster. Pořádáme
i turnaje, například Valentýnský, vánoční nebo silvestrovský, kde hrají amatérští i sportovní hráči vedle sebe.

Olomouc, město bowlingu pro rok 2016V letošním roce se Olomouc stane bowlingovým městem. Všechny významné akce roku 2016 bude hostit bowlingové centrum Bowland. Bowlingový rok začne pozvolna v březnu mistrovstvím Moravy, na které naváže mistrovství Moravy juniorů a kadetů.

Ani v květnu si bowling neodpočine, na programu je mistrovství ČR jednotlivců, mistrovství ČR seniorů a finále ligy ČBA.

Jako již tradičně se na Bowlandu uskuteční začátkem letních prázdnin jeden z největších turnajů ve střední Evropě 
s účastí hráčů z několika zemí Czech Open 2016.

Tento významný bowlingový rok bude uzavřen nejprestižnější akcí, která se kdy konala na území Česka, a to European Champions Cup 2016 – mistrovství Evropy mistrů. O titul mistra Evropy bude v Olomouci bojovat přes 80 špičkových hráčů z celé Evropy.

Významnost této akce spočívá v jedinečné možnosti kvalifikovat se na World Games 2017.

Olomouc a Bowland Bowling Center budou středem Evropy a přivítají ten nejlepší bowling, jaký si můžete představit.

BC Bowland Olomouc a Bowling Academy nezahálejí 
a připravují své hráče na tyto akce společně s finským trenérem Juhou Maja.

První velká akce, která čeká hráče Bowling Academy, je EYC 2016 – mistrovství Evropy juniorů.

V reprezentačním výběru jsou hned tři hráči zdejšího klubu, a v Olomouci tak roste špička českého bowlingu.

Akce v olomouckém Bowlandu

MČR Morava – 12.3.2016
MČR Morava junioři – 2.4.2016
MČR Jednotlivců – 7.5. – 8.5.2016
Finále Extraligy týmů – 21.5. – 22.5.2016
MČR Seniorů – 28.5. – 29.5.2016
CZECH OPEN 2016 – 2.7. – 10.7.2016
ECC 2016 – 24.10. – 31.10.2016

KATEŘINA PRAISOVÁ