VYBERTE SI REGION

Deník servíruje italské speciality: Boloňská omáčka

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.

21.12.2011
SDÍLEJ:

Recepty klasické italské kuchyně připravuje gastronomický odborník Claudio Rossi Autor: DENÍK/archiv

Na předchozí díl se můžete podívat po rozkliknutí ZDE

První zmínky o podrobných ingrediencích potřebných k výrobě této lahůdky, se objevily v roce 1600 v době působení slavného rodu Cosimo III de´ Medici, ale pravá tiramisu byla prezentována až v 70. letech dvacátého století v severní Itálii, v regionu Veneto, ve městě Treviso.

Podobnou vyhlášenou lahůdkou italské kuchyně je boloňská omáčka, označovaná též jako ragú. Špagety ragú jsou pojmem, který se v hradišťské restauraci Maxi vyslovuje asi nejčastěji. „Podle historických zdrojů se však ragú spojuje spíše s vaječnými tagliatelle, nikoliv se špagetami. Vznik této masové pochoutky sahá až do středověku, a váže se především k oblasti Boloně,“ připomněl majitel restaurace Hotel Maxi Ristorante v Uherském Hradišti a odborník na gastronomii Claudio Rossi. Recept na vyhlášenou pochutinu vznikl v majetných boloňských rodinách. Pochází od renomovaných mistrů kuchařského cechu z Francie, odkud název „ragú“ pochází. Forma dnešního ragú se podstatně liší od toho tradičního, především v surovinách. Pokrm se vařil z prorostlého hovězího masa, přidávala se čerstvá pančeta (slanina), plnohodnotné mléko a rajská šťáva pouze sporadicky. Tato kalorická bomba se dnes připravuje mnohem šetrněji, aby byla lépe stravitelná. Slaninu nahradil olivový olej. Mleté maso se používá pouze libové a nešetří se rajčaty.

Claudio Rossi nabízí původní recepturu starých kulinářů, tak jak je zapsaná v Obchodní komoře v Boloni.

Příprava porcí pro 4 osoby:
300g hovězí kližky
150g čerstvé slaniny
50g mrkve
50g celeru
50g cibule
5 lžic rajčatové šťávy nebo 20g protlaku
½ sklenice bílého nebo červeného vína
200 g plnotučného mléka

Kostičky slaniny rozpustíme ve větším hrnci. Přidáme najemno nakrájenou zeleninu a zlehka orestujeme. Přidáme i mleté maso a mícháme do úplného rozdrobení.

Vlijeme víno, rajčatovou šťávu a podlijeme trochou vývaru. Necháme vařit nejméně dvě hodiny. Mezi vařením přidáváme po trochách mléko.

Nezapomeneme ještě osolit a opepřit.

Maso má tendenci k připalování, proto je nutné ragú stále míchat.

Pokud jídlo připravujete pro děti, určitě vynechejte slaninu a nahraďte ji olivovým olejem. Maso vyberte libové a víno použijte raději bílé. Místo mléka dejte více rajčatové šťávy, nejlépe rozmixovaná, loupaná rajčata. Hotovou omáčkou přelijte uvařené těstoviny a jídlo je hotové. Pro dochucení je možné posypat pokrm sýrem typu parmezán, i když chuť samotného ragú není třeba ničím doplňovat.

Poznatek kuchaře: Ragů se připravuje mnohem lépe, pokud kuchaři „dělá společnost“ sklenka dobrého moku v podobě rubínově červeného Cabernetu.

V příštím díle představí Claudio Rossi recept: kuře na pomerančích.

(poh)

21.12.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

V nacpaném rychlíku se za jízdy otevřely dveře

Olomoucký kraj – Nepříjemný zážitek má paní Alena ze Šumperka, která v neděli 21. srpna cestovala vlakovým spojem R889 Jan Amos Komenský z Kolína do Zábřehu. Ve vagonu se za jízdy otevřely dveře. Cestující se ovšem tísnili i na chodbičce a bylo velké štěstí, že prekérní situaci přestáli bez úhony jen s leknutím.

Výhra přišla v pravou chvíli, oddechl si po vítězství ve Zlíně Venera

Zlín, Olomouc – Konečně! Po pěti porážkách v řadě dokázali olomoučtí hokejisté vyhrát, když porazili Zlín 5:3. O tři góly Kohoutů se postaral nově složený první útok Fořt, Knotek, Holec.

Kdy doženou Afroameričané bílé? Za 228 let

Průměrná černá rodina se ve Spojených státech dostane na současnou úroveň bílé rodiny za 228 let. To je hlavní zpráva výzkumu amerického institutu pro politická studia IPS a společnosti pro ekonomický rozvoj CFED. Současná americká politika navíc rasovou nerovnoměrnost prohlubuje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies