VYBERTE SI REGION:
Vyberte si region

Deník servíruje italské speciality: Boloňská omáčka

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.

Recepty klasické italské kuchyně připravuje gastronomický odborník Claudio Rossi Autor: DENÍK/archiv

Na předchozí díl se můžete podívat po rozkliknutí ZDE

První zmínky o podrobných ingrediencích potřebných k výrobě této lahůdky, se objevily v roce 1600 v době působení slavného rodu Cosimo III de´ Medici, ale pravá tiramisu byla prezentována až v 70. letech dvacátého století v severní Itálii, v regionu Veneto, ve městě Treviso.

Podobnou vyhlášenou lahůdkou italské kuchyně je boloňská omáčka, označovaná též jako ragú. Špagety ragú jsou pojmem, který se v hradišťské restauraci Maxi vyslovuje asi nejčastěji. „Podle historických zdrojů se však ragú spojuje spíše s vaječnými tagliatelle, nikoliv se špagetami. Vznik této masové pochoutky sahá až do středověku, a váže se především k oblasti Boloně,“ připomněl majitel restaurace Hotel Maxi Ristorante v Uherském Hradišti a odborník na gastronomii Claudio Rossi. Recept na vyhlášenou pochutinu vznikl v majetných boloňských rodinách. Pochází od renomovaných mistrů kuchařského cechu z Francie, odkud název „ragú“ pochází. Forma dnešního ragú se podstatně liší od toho tradičního, především v surovinách. Pokrm se vařil z prorostlého hovězího masa, přidávala se čerstvá pančeta (slanina), plnohodnotné mléko a rajská šťáva pouze sporadicky. Tato kalorická bomba se dnes připravuje mnohem šetrněji, aby byla lépe stravitelná. Slaninu nahradil olivový olej. Mleté maso se používá pouze libové a nešetří se rajčaty.

Claudio Rossi nabízí původní recepturu starých kulinářů, tak jak je zapsaná v Obchodní komoře v Boloni.

Příprava porcí pro 4 osoby:
300g hovězí kližky
150g čerstvé slaniny
50g mrkve
50g celeru
50g cibule
5 lžic rajčatové šťávy nebo 20g protlaku
½ sklenice bílého nebo červeného vína
200 g plnotučného mléka

Kostičky slaniny rozpustíme ve větším hrnci. Přidáme najemno nakrájenou zeleninu a zlehka orestujeme. Přidáme i mleté maso a mícháme do úplného rozdrobení.

Vlijeme víno, rajčatovou šťávu a podlijeme trochou vývaru. Necháme vařit nejméně dvě hodiny. Mezi vařením přidáváme po trochách mléko.

Nezapomeneme ještě osolit a opepřit.

Maso má tendenci k připalování, proto je nutné ragú stále míchat.

Pokud jídlo připravujete pro děti, určitě vynechejte slaninu a nahraďte ji olivovým olejem. Maso vyberte libové a víno použijte raději bílé. Místo mléka dejte více rajčatové šťávy, nejlépe rozmixovaná, loupaná rajčata. Hotovou omáčkou přelijte uvařené těstoviny a jídlo je hotové. Pro dochucení je možné posypat pokrm sýrem typu parmezán, i když chuť samotného ragú není třeba ničím doplňovat.

Poznatek kuchaře: Ragů se připravuje mnohem lépe, pokud kuchaři „dělá společnost“ sklenka dobrého moku v podobě rubínově červeného Cabernetu.

V příštím díle představí Claudio Rossi recept: kuře na pomerančích.

(poh)

21.12.2011
Americký konvoj na R35 u Dolního Újezdu

Americký konvoj projel Olomouckem. Vítaly jej zmrzlé davy i pár odpůrců

AKTUALIZOVÁNO 15:45 34

Olomouc /VIDEA/ - Konvoj armády USA mířící z Pobaltí na základnu v Německu projel v neděli odpoledne i Hranickem, Přerovskem, Olomouckem a Prostějovskem.

Baráž: Mora proti Slavii

Mora přehrála Slavii a vede baráž

dnes 20:50

Olomouc – Důležité vítězství si ve třetím kole baráže o extraligu připsali olomoučtí hokejisté. Kohouti si na domácím ledě poradili s pražskou Slavií 2:0 a posunuli se…

Úklid břehů Mlýnského potoka – 28. 3. 2015

Dobrovolníci čistili břehy Mlýnského potoka. Našli obaly, kabely i hračky

včera 18:00 6

Olomouc – Namísto, aby strávili sobotní dopoledne domácími povinnostmi, vyrazily asi tři desítky dobrovolníků uklízet břehy Mlýnského potoka v Řepčíně. S rukavicemi na…

Velikonoční jarmark v Jitru – 28. 3. 2015

Velikonoční jarmark v Jitru slavil opět úspěch. Podívejte se

včera 15:59

Olomouc – Kraslice, pomlázky, osení, ale také svíčky, šperky a další rukodělné výrobky. To vše bylo v sobotu k vidění i k zakoupení na tradičním velikonočním jarmarku…

Ilustrační foto

Velké uzavírky startují. Teď zavřou Wolkerovu i podjezd do Pavloviček

včera 14:07 18

Olomouc – Obrnit své nervy budou muset všichni řidiči projíždějící v následujících měsících Olomoucí. Od příštího týdne začnou dopravní omezení, která ovlivní život v…

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY »

Blesk Blesk

Autobus z hororu: Ze stropu tekly litry krve!

Autobus z hororu: Ze stropu tekly litry krve!

Nejděsivnější jízda autobusem není ta, kterou jste prožili v noci na konečnou na zapadlém kraji města.… celý článek ›

Hanča a Tonča jsou doma: Bojím se usnout, aby svoboda nebyla jen sen!

Hanča a Tonča jsou doma: Bojím se usnout, aby svoboda nebyla jen sen!

Hanča a Tonča se vrátily ze zajetí zpět do Čech. Jejich rodiny pláčou štěstím a nemohou se nabažit… celý článek ›

Oběti z letadla 4U9525 čeká identifikace: Vyšetřovatelé už znají jejich DNA

Oběti z letadla 4U9525 čeká identifikace: Vyšetřovatelé už znají jejich DNA

Odborníci ve Francii dosud z ostatků obětí nehody německého airbusu izolovali 78 jednotlivých profilů… celý článek ›

Lejla Abbasová poprvé od rozchodu s Kocábem na party! Usměvavá a zamilovaná

Lejla Abbasová poprvé od rozchodu s Kocábem na party! Usměvavá a zamilovaná

Exotická moderátorka Lejla Abbasová (35) se po rozchodu s hudebníkem Michaelem Kocábem (60) objevila na… celý článek ›

Šíp EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Charles a Camilla

Ukrývání prohřešků z minulosti: Nacistická TAJEMSTVÍ královské rodiny

Princ Charles prý pokračuje v ukrývání prohřešků z minulosti, jeden z britských králů totiž podlehl… celý článek ›

Čeká Lucie Bílá na nového nápadníka?

Rozpadající se vztah Lucie Bílé: Drží svého MILENCE pod zámkem?

Lucie Bílá (48) v posledních týdnech stále mlží o tom, jestli se rozešla se svým přítelem Petrem… celý článek ›

Ladislav Štaidl

Legendární hudebník Ladislav Štaidl: Drsně brání svou RODINU! Před kým?

Iveta Bartošová (+48) nemá klid ani po smrti. Blížící se konec dědického řízení totiž rozpoutává velké… celý článek ›

Jan Saudek

PŘIZNÁNÍ Jana Saudka: Ještě musím žít kvůli svému poslednímu dítěti!

Jan Saudek (79) se stal před sedmi týdny otcem svého zhruba třináctého dítěte, dcery Josefínky, kterou… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2015, všechna práva vyhrazena.

Používáme informační servis ČTK.
Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz

Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno.
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.