VYBERTE SI REGION:
Vyberte si region

Deník servíruje italské speciality: Boloňská omáčka

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.

Recepty klasické italské kuchyně připravuje gastronomický odborník Claudio Rossi Autor: DENÍK/archiv

Na předchozí díl se můžete podívat po rozkliknutí ZDE

První zmínky o podrobných ingrediencích potřebných k výrobě této lahůdky, se objevily v roce 1600 v době působení slavného rodu Cosimo III de´ Medici, ale pravá tiramisu byla prezentována až v 70. letech dvacátého století v severní Itálii, v regionu Veneto, ve městě Treviso.

Podobnou vyhlášenou lahůdkou italské kuchyně je boloňská omáčka, označovaná též jako ragú. Špagety ragú jsou pojmem, který se v hradišťské restauraci Maxi vyslovuje asi nejčastěji. „Podle historických zdrojů se však ragú spojuje spíše s vaječnými tagliatelle, nikoliv se špagetami. Vznik této masové pochoutky sahá až do středověku, a váže se především k oblasti Boloně,“ připomněl majitel restaurace Hotel Maxi Ristorante v Uherském Hradišti a odborník na gastronomii Claudio Rossi. Recept na vyhlášenou pochutinu vznikl v majetných boloňských rodinách. Pochází od renomovaných mistrů kuchařského cechu z Francie, odkud název „ragú“ pochází. Forma dnešního ragú se podstatně liší od toho tradičního, především v surovinách. Pokrm se vařil z prorostlého hovězího masa, přidávala se čerstvá pančeta (slanina), plnohodnotné mléko a rajská šťáva pouze sporadicky. Tato kalorická bomba se dnes připravuje mnohem šetrněji, aby byla lépe stravitelná. Slaninu nahradil olivový olej. Mleté maso se používá pouze libové a nešetří se rajčaty.

Claudio Rossi nabízí původní recepturu starých kulinářů, tak jak je zapsaná v Obchodní komoře v Boloni.

Příprava porcí pro 4 osoby:
300g hovězí kližky
150g čerstvé slaniny
50g mrkve
50g celeru
50g cibule
5 lžic rajčatové šťávy nebo 20g protlaku
½ sklenice bílého nebo červeného vína
200 g plnotučného mléka

Kostičky slaniny rozpustíme ve větším hrnci. Přidáme najemno nakrájenou zeleninu a zlehka orestujeme. Přidáme i mleté maso a mícháme do úplného rozdrobení.

Vlijeme víno, rajčatovou šťávu a podlijeme trochou vývaru. Necháme vařit nejméně dvě hodiny. Mezi vařením přidáváme po trochách mléko.

Nezapomeneme ještě osolit a opepřit.

Maso má tendenci k připalování, proto je nutné ragú stále míchat.

Pokud jídlo připravujete pro děti, určitě vynechejte slaninu a nahraďte ji olivovým olejem. Maso vyberte libové a víno použijte raději bílé. Místo mléka dejte více rajčatové šťávy, nejlépe rozmixovaná, loupaná rajčata. Hotovou omáčkou přelijte uvařené těstoviny a jídlo je hotové. Pro dochucení je možné posypat pokrm sýrem typu parmezán, i když chuť samotného ragú není třeba ničím doplňovat.

Poznatek kuchaře: Ragů se připravuje mnohem lépe, pokud kuchaři „dělá společnost“ sklenka dobrého moku v podobě rubínově červeného Cabernetu.

V příštím díle představí Claudio Rossi recept: kuře na pomerančích.

(poh)
 

21.12.2011

HLAVNÍ ZPRÁVY

Ilustrační foto

Policie chce zrušit několik přechodů v Olomouci. Tady je seznam

Olomouc - Spousta přechodů pro chodce v Olomouci podle policie nevyhovuje současným požadavkům na bezpečnost. Žádá proto jejich zrušení. Některé zebry už ze silnic zmizely, a…

Jeseníky zvou na výbornou lyžovačku, naplno se rozjede i Červenohorské sedlo

Ilustrační foto

Jeseníky – Lyžařské podmínky v Jeseníkách jsou nyní dobré a stále se zlepšují. Na horách napadlo v uplynulém týdnu zhruba deset centimetrů sněhu, další srážky se…

Mora musí ve vyprodané řeži s Kometou zabrat. Dopita chválí fans

Fanoušci Mory. Ilustrační foto

Olomouc - Dva domácí zápasy před reprezentační pauzou čekají olomoucké hokejisty. Nejprve v pátek před vyprodaným stadionem ve vypjatém derby vyzvou brněnskou Kometu a…

Tragédie na Nových Sadech: 48letá žena zemřela po srážce s autem

Ilustrační foto

Olomouc – Tragická dopravní nehoda se stala ve čtvrtek před polednem v Dolní novosadské ulici v Olomouci.

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY »

CELEBRITY

Únoskyně miminka z Motola předstírala, že je těhotná: Dostala rok vězení!

Únoskyně miminka z Motola předstírala, že je těhotná: Dostala rok vězení!

Devět měsíců před rodinou předstírala, že je těhotná. Nebyla. Namísto toho unesla loni z nemocnice v… celý článek ›

Logopedka se bojí o svou pověst: Zničený život rodiny ji nemrzí...

Logopedka se bojí o svou pověst: Zničený život rodiny ji nemrzí...

Logopedka, která „objevila“ údajné sexuální zneužívání v rodině z Nýrska, je v současné době pod ostrou… celý článek ›

Pokud nemůžete pít vestoje, musíte ven! vyhodili vozíčkáře z baru

Pokud nemůžete pít vestoje, musíte ven! vyhodili vozíčkáře z baru

Do baru v britském Birminghamu přijel na kolečkovém křesle, aby se osvěžil. Kamarádi vynesli Troye… celý článek ›

Nebýt hokeje, skončím v kriminále, přiznala hvězda Litvínova

Nebýt hokeje, skončím v kriminále, přiznala hvězda Litvínova

I rutinní dotazník na klubovém webu může skrývat netušené informace. Třeba jako ten nedávný na stránce… celý článek ›

Z Národního divadla vyhodili jeho ženu, on mu ale mohl šéfovat: Hrušínský odmítl místo ředitele!

Z Národního divadla vyhodili jeho ženu, on mu ale mohl šéfovat: Hrušínský odmítl místo ředitele!

Hořká pilulka pro Jana Hrušínského. Nový šéf činohry Národního divadla Daniel Špinar vyhodil jeho ženu… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Zločin se může pokazit nečekanými způsoby...

5 nejlínějších zločinců světa: Spánek při zatýkání, punčocha namalovaná fixem…

Ideální zločin spočívá podle kriminalistů především v tom, že zločinec udělá co nejméně chyb. Jenže ve… celý článek ›

Sandra Parmová a Roman Fojta

Moderátoři Parmová a Fojta prošli zásadní PROMĚNOU! Podívejte se, jakou…,

Sandra Parmová a Roman Fojta jsou stálicemi hlavního zpravodajství jedné z nejsledovanějších komerčních… celý článek ›

Hrudník Kateřiny Průšové je vždy středem zájmu...

Nehoda silikonové krásky: Missce Kateřině Průšové VYKOUKLA BRADAVKA!

Je to takový evergreen. Šaty na módních přehlídkách jsou tak sexy, že občas odkryjí víc, než by jejich… celý článek ›

Ach jo, už je tady zase Suchej únor!

Zapomeňte na kníry a Movember, teď je tady SUCHEJ ÚNOR! O co jde?

Dámy jistě potvrdí, jak je otravuje, když si během listopadu jejich protějšci nechávají narůst kníry v… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2015, všechna práva vyhrazena.

Používáme informační servis ČTK.
Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz

Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno.
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.