VYBERTE SI REGION

Deník servíruje italské speciality: Boloňská omáčka

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.

21.12.2011
SDÍLEJ:

Recepty klasické italské kuchyně připravuje gastronomický odborník Claudio Rossi Foto: DENÍK/archiv

Na předchozí díl se můžete podívat po rozkliknutí ZDE

První zmínky o podrobných ingrediencích potřebných k výrobě této lahůdky, se objevily v roce 1600 v době působení slavného rodu Cosimo III de´ Medici, ale pravá tiramisu byla prezentována až v 70. letech dvacátého století v severní Itálii, v regionu Veneto, ve městě Treviso.

Podobnou vyhlášenou lahůdkou italské kuchyně je boloňská omáčka, označovaná též jako ragú. Špagety ragú jsou pojmem, který se v hradišťské restauraci Maxi vyslovuje asi nejčastěji. „Podle historických zdrojů se však ragú spojuje spíše s vaječnými tagliatelle, nikoliv se špagetami. Vznik této masové pochoutky sahá až do středověku, a váže se především k oblasti Boloně,“ připomněl majitel restaurace Hotel Maxi Ristorante v Uherském Hradišti a odborník na gastronomii Claudio Rossi. Recept na vyhlášenou pochutinu vznikl v majetných boloňských rodinách. Pochází od renomovaných mistrů kuchařského cechu z Francie, odkud název „ragú“ pochází. Forma dnešního ragú se podstatně liší od toho tradičního, především v surovinách. Pokrm se vařil z prorostlého hovězího masa, přidávala se čerstvá pančeta (slanina), plnohodnotné mléko a rajská šťáva pouze sporadicky. Tato kalorická bomba se dnes připravuje mnohem šetrněji, aby byla lépe stravitelná. Slaninu nahradil olivový olej. Mleté maso se používá pouze libové a nešetří se rajčaty.

Claudio Rossi nabízí původní recepturu starých kulinářů, tak jak je zapsaná v Obchodní komoře v Boloni.

Příprava porcí pro 4 osoby:
300g hovězí kližky
150g čerstvé slaniny
50g mrkve
50g celeru
50g cibule
5 lžic rajčatové šťávy nebo 20g protlaku
½ sklenice bílého nebo červeného vína
200 g plnotučného mléka

Kostičky slaniny rozpustíme ve větším hrnci. Přidáme najemno nakrájenou zeleninu a zlehka orestujeme. Přidáme i mleté maso a mícháme do úplného rozdrobení.

Vlijeme víno, rajčatovou šťávu a podlijeme trochou vývaru. Necháme vařit nejméně dvě hodiny. Mezi vařením přidáváme po trochách mléko.

Nezapomeneme ještě osolit a opepřit.

Maso má tendenci k připalování, proto je nutné ragú stále míchat.

Pokud jídlo připravujete pro děti, určitě vynechejte slaninu a nahraďte ji olivovým olejem. Maso vyberte libové a víno použijte raději bílé. Místo mléka dejte více rajčatové šťávy, nejlépe rozmixovaná, loupaná rajčata. Hotovou omáčkou přelijte uvařené těstoviny a jídlo je hotové. Pro dochucení je možné posypat pokrm sýrem typu parmezán, i když chuť samotného ragú není třeba ničím doplňovat.

Poznatek kuchaře: Ragů se připravuje mnohem lépe, pokud kuchaři „dělá společnost“ sklenka dobrého moku v podobě rubínově červeného Cabernetu.

V příštím díle představí Claudio Rossi recept: kuře na pomerančích.

(poh)

21.12.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Loučení s tratí kolem Desné: končí barevné motoráky i soukromník

Jeseníky – Největší změna za devatenáctiletou historii čeká v noci ze soboty 10. na neděli 11. prosince Železnici Desná. Osobní vlaky zde přestane provozovat soukromá firma, nahradí ji České dráhy.

Kapři jsou letos větší a nezdraží

Tovačov, Uničov – Bez smaženého kapra a bramborového salátu si štědrovečerní tabuli dokáže představit málokdo. Letos se vyznavači tradice nemusejí obávat zdražení – šupináče pořídí za zhruba stejnou cenu jako loni. Potvrzují to největší regionální chovatelé ryb v Tovačově i Uničově-Nové Dědině.

Zákaz kamionů v centru Olomouce začne platit za pár dní. Teď osadí značky

Olomouc - Ještě do letošních Vánoc vyženou nové značky těžké náklaďáky z širšího centra Olomouce. Radnici se podařilo pod dlouhém snažení reálně zakázat vjezd vozů nad 6 tun do historického středu města a jeho blízkého okolí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies