Pohádka „O Balynce" je divadelní představení karlovarského hudebního divadla, které má za cíl nejmenší diváky pobavit, ale hlavně ukázat správný postoj ke třídění odpadu a jeho recyklaci.

„Všechny děti jsou dopředu svými učiteli seznámeny s tématem představení, a proto na něj mohou reagovat a vlastně se tak samy účastnit děje", říká principál Libor Balák.

Právě díky předcházejícímu metodickému vedení, které principál zmiňuje, je toto představení ze vzdělávacího projektu společnosti EKO-KOM tak mimořádné a malí diváci si odnáší z představení hlubší zážitek.

Oslovila desetitisíce dětí

V loňském roce se Balynka na chvíli zabydlela dokonce i v našem hlavním městě, kde na divadelních scénách na Letné a na Žižkově zaplnila hlediště čtyřiceti představeními.

Kromě toho se představila v dalších devadesáti opakováních této inscenace od Aše až po Ostravu a oslovila díky tomu celkově přes 30 tisíc dětí!

Po Plzeňském a Středočeském kraji v dubnu 2016 následují zastávky v květnu kraji Libereckém a v červnu na Hané.

Balynka, zatoulané psí štěně, si to namíří v červnu na Moravu hned dvakrát.

V začátku měsíce směrem na Olomouc, v konci školního roku potom do Ivančic.

V neděli 5. června se přesunul celý soubor do Litovle, kde hrál v pondělí 6. 6. 2016 od 8,15 a 10,00 hodin v Městském Klubu Litovel, poté následovalo další představení v úterý 7. 6. 2016 od 8,30 a 10,00 hodin v Mohelnickém kulturním centru Mohelnice, ve středu se Balynka vydala do Zábřehu, 8.6.2016 od 8,30 a 10,00 hodin v Kulturním domě Zábřeh a ve čtvrtek 9. 6. 2016 v 8,15 a 9,45 hodin navštívila Šternberk, konkrétně Základní školu , Svatoplukova 7.

Závěr týdne čekal na Balynku opět v Praze a to na nově se rodící dětské divadelní scéně v Národním zemědělském muzeu.

Na konci školního roku se potom, jako dárek dětem za dobré vysvědčení, vydá do prosluněných Ivančic a jejich okolí, kde se budou hrát představení pro rodiče s dětmi.

Balynka třídí od Aše až po Ostravu

Po prázdninách na Zlínsko a Ostravsko

Ale ani o prázdninách si Balynka neodpočine a předvede se na Letní scéně v Karlových Varech v době konání slavného Mezinárodního filmového festivalu a bude mít, jako ostatně vždy, jistě opět plno v hledišti.

Po letních prázdninách se vydá nejprve do kraje Zlínského, v říjnu až na sever k Ostravě a v listopadu do kraje Královéhradeckého.

Vánoce bude trávit v Praze a domácích Karlových Varech.

V prosinci těsně po Mikuláši by se měl Balynce „narodit" malý velký bráška, v podobě nového představení, zubatý drak Yrav Yvolrak se čtyřmi hlavami, který by se měl v premiéře představit dětem z domácích Karlových Varů.

Hladové krky draka Yvolraka se už teď těší na papírové, plastové, skleněné i tetrapakové domácí odpady, aby je po pozření přeměnil na recyklovaná potěšení pro malé i velké.

Pohádky O Balynce, dobrém štěněti nabízejí divákům i možnost praktického nahlédnutí na výrobky z recyklovaných materiálů, které nabízí putovní výstava Brána recyklace, věrný souputník všech divadelních představení.

/PR/