VYBERTE SI REGION

Abeceda koření: lebeda, lékořice, levandule a libeček

Tentokrát vám v naší Abecedě koření představíme starou známou lebedu, výraznou lékořici, voňavou levanduli a vynikající libeček. Přečtěte si zajímavosti i užitečné rady o tomto koření.

21.7.2012
SDÍLEJ:

MinestraFoto: vseovareni.cz

Lebeda

Lebeda zahradní roste rychle, vysoko a planě. Její jasně zelené lístky se hodí do zeleninových salátů, které příjemně dochutí. Při vaření je ideální kombinovat ji se špenátem, jehož svou vůní mírně připomíná.

„Lebedu prostě můžete přidat do jakéhokoliv zeleninového salátu. Vynikající je také například v salátu z obilných klíčků," popsala Jitka Šerá z olomoucké prodejny s kořením U Sindibáda.

Jehněčí kotlety marinované v mátě

Jehněčí kotlety s mátou

Losos pečený s bylinkami a citrusy

Losos s limetkami

Lékořice

Václav Neckář chtěl s lékořicí léčit lásku, ale málokdo by asi tipoval, že lékořice má největší uplatnění v tabákovém průmyslu. Až daleko za ním je užití lékořice při výrobě sirupů proti kašli a zubních past.

Jako koření je nejspíš nejznámější při výrobě cukrovinek známých pendreků. Lékořice sladce voní a její hořkosladká anýzovitá chuť dlouho vydrží.

Lékořice se hodí do sladkých i pikantních pokrmů. Mohou se jí dochucovat například čínské sójové omáčky. „V arabských zemích se pak během ramadánu z lékořice připravuje nealkoholický nápoj," řekla Jitka Šerá.

Pomalu dušená hovězí kližka s vůní provensálského koření

Provensálská dušená hovězí kližka

Zeleninovo-kroupová polévka minestra

Minestra

Levandule

Levandule je spíš známější jako aromatická pomůcka pro odpuzování molů, popřípadě jako přísada do voňavek a mýdel. Je to však také koření a má i léčivé účinky.

Z lékařského hlediska je levandule vhodná pro potlačení migrény a také snižuje vysoký krevní tlak. Rovněž uklidňuje střeva a žaludek a působí proti průjmům.

Jako koření je levandule hojně využívána především v jižní Francii a ve Španělsku, a to zejména ve spojení s rozmarýnem. Je silně aromatická, takže by se měla používat s mírou. Je také součástí provensálského koření.

Levandule se hodí ke kuřecímu a k jehněčímu masu, také například k bažantovi nebo králíkovi. Výborně ji lze kombinovat s ovocem především s jahodami, ostružinami, moruší či švestkami.

První zmínky o pěstování libečku v Evropě pocházejí již ze 12. století. Jde o koření, které je ideální do polévek, ale je vhodné také například do karbanátků. V Podkrkonoší se přidává také do oukropu (polévka z brambor a česneku).

Rychlá drožďová polévka s libečkem

Rychlá drožďová polévka

Libeček

Libeček je také léčivá bylina. Má vliv na vylučování trávicích šťáv, mírní bolesti při nadýmání, podporuje činnost srdce i jater, je močopudný a také mírně žlučopudný.

Připravte si doma například skvělou polévku minestra, pravou hanáckou syrnicu, rychlou drožďovou polévku nebo delikátní jehněčí kotlety s mátou. Milovníci ryb pak jistě rychlého lososa s limetkami.(red)

Více informací a receptů najdete na www.vseovareni.cz.

Autor: Redakce

21.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO
Olomoučtí hokejisté (v bílém) porazili Liberec 2:1 po samostatných nájezdech. Branislav Konrád.

Mora otočila zápas s úřadujícím mistrem

Olomouc – Neuznaný gól ani neproměněné trestné střílení olomoucké hokejisty nezlomily. Kohouti se sice dlouho střelecky trápili, ale nakonec Liberec porazili 2:1 po samostatných nájezdech.

AKTUALIZOVÁNO
Tomáš Chorý slaví trefu v zápase Sigmy se Žižkovem

Sigma slaví pátou výhru v řadě. Složila Žižkov a je na postupové příčce

Olomouc – Sigma si připsala páté vítězství v řadě. O výhře v pátek doma proti Žižkovu rozhodl svým třetím druholigovým gólem v sezoně probuzený kanonýr Tomáš Chorý.

AKTUALIZOVÁNO
Krysztof Starnawski při hledání dna Hranické propasti

Potvrzeno: Hranická propast je nejhlubší na světě

Olomoucký kraj – Hranická propast je nyní oficiálně nejhlubší zatopenou jeskyní na planetě s naměřenou hloubkou 404 metrů. Dosavadní rekord držela italská propast se slanou vodou Pozzo del Merro nedaleko Říma s údajem 392 metrů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies