Přes rok jste se na stránkách vašeho regionálního Deníku setkávali se seriálem Škola vaření, který jsme pro vás připravili ve spolupráci s webem www.vseovareni.cz.

Nyní vám společně s recepty postupně představíme základ každé kuchyně koření. Z velkého množství jsme pro vás vybrali některá zajímavá v kuchyni vaše jídlo ozvláštní a pomohou například i se zdravotními problémy.

Anýz

Toto koření je vedle kmínu jedno z nejstarších a nejrozšířenějších. Kromě výrazné chuti má také léčivé účinky. Ulehčuje kašel, urychluje trávení a podporuje chuť k jídlu. V našich končinách se s anýzem setkáme nejčastěji v období Vánoc. Toto koření je totiž součástí perníčků.

„Hodí se třeba do vánočky. Používá se hlavně v asijské kuchyni anebo na nakládání červené řepy. Má specifickou chuť, která se příliš do naší klasické kuchyně nehodí. Osobně si jej přidávám do bylinkového čaje," řekla Jitka Šerá z olomoucké prodejny s kořením.

Anýz se také hodí k vepřovému masu. Vyzkoušejte vepřové na anýzu od Ivana Vodochodského. Milovníci dobrého pití pak mohou vyzkoušet alkoholický anýzový likér.

Anýz je jednoletá rostlina, která dorůstá přibližně do výšky půl metru. Plodem je cca čtyřmilimetrová dvounažka. Vyžaduje teplé, chráněné a slunné polohy. Z těchto důvodů se nejčastěji pěstuje na Balkáně, v Turecku, Indii, Španělsku a Mexiku. Pěstitelé se najdou i na jižní Moravě a na Slovensku.

V domácnosti se anýz skladuje v uzavřené kořence, která je chráněná před sluncem.

VYZKOUŠEJTE

Vepřové na anýzu

Vepřové na anýzu

Anýzový likér

Anýzový likér

Perníčky

Perníčky

Asa foetida

(známá též jako ločidlo, čertovo lejno, asa smrdutá nebo asant)

„Tyto názvy dostalo toto koření, protože před tepelnou úpravou nevábně voní. Po ní pak jeho chuť a vůně připomínají česnek. Je to hrozně zdravá a málo známá hvězda mezi kořením," informovala Šerá s tím, že se musí do jídel přidávat opravdu jen velmi málo. „Tak na špičku nože," doplnila Šerá.

Asa foetida je indické koření, které se získává z víceleté miříkovité rostliny nařezáváním kořenů. „Hodí se téměř ke všemu. K masu, rybám, luštěninám a tak dále. Je to opravdu univerzální koření," podotkla Šerá. Lze ho částečně nahradit česnekem, pepřem, zázvorem a koriandrem.

Pokud máte rádi indickou kuchyni, můžete zkusit indické kuře a místo česneku použít právě asu.

Indické kuře

Indické kuře

Andělika

Tato léčivá rostlina se lidově nazývá koření svatého ducha a pomáhá od všemožných nemocí. Zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a uklidňuje střeva, avšak pouze v malých dávkách. Podporuje také trávení a je močopudná.

Nejčastěji se používá při výrobě hořkých likérů a vermutů. Její lodyhy se mohou kandovat a jako mleté koření se používá do cukroví. Chutná ostře, kořenitě a hořce.

Tato dvouletá rostlina roste ve vyšších polohách u potoků a na vlhkých loukách volně v Evropě a v severní Asii.

Agastache, amon, akácie

Kromě zmiňovaného koření existují i další. Agastache se velmi podobá anýzu. Hodí se do marinád na maso a ryby. Dále také do salátu, k luštěninám nebo rajčatům. Připravit si z něj můžete čaj.

Amonu se také říká černý kardamon. Voní po smůle a chutná po piňolkách (jedlá olejnatá semínka borovice pinie). Hodí se do indické kuchyně a dobře se kombinuje s chilli.

Z akácie se používají semena, která se používají k dochucování dezertů se smetanou nebo jogurtem. Může se také přidat do těsta na sladký chléb a výluh se někdy pije místo kávy.

Znáte nějaké jednodruhové koření od písmene A, které jsme v tomto článku nezmínili? Podělte se o své znalosti s ostatními v diskusi.

Více receptů, tipů a informací na www.vseovareni.cz