Souboj moravských celků zvládly Hanačky dobrou defenzivou, hráčky hostujícího celku měly v utkání čtrnáct příležitostí skórovat ze značky sedmimetrového ho­du.

„Neřeším derby, je to jedno. Jsou to kluby, se kterými hrajeme stejnou soutěž a připravujeme se na ně stejně. Nic moc mi to neříká. Nějaká rivalita funkcionářů tam třeba může být," odmítl s úsměvem specifičnost dříve pikantního zápasu trenér Olomouce Jan Bělka.

A hostující lodivod Varga potvrzoval: „Hrálo se v dobré sportovní atmosféře, ale samozřejmě to není nějaký souboj jako Sparta versus Slavia."

Veselanky v důležité bitvě o postup do play-off nepropadly, ale nezvládly závěry obou poločasů.

Po chybách v defenzivě inkasovaly, a pak jen marně doháněly manko protivníka.

„Utkání bylo vyrovnané, domácí družstvo o výsledku rozhodlo vždy na konci poločasu. Olomoučankám pokaždé vyšlo několik povedených akcí, po kterých si vypracovaly rozhodující náskok," řekl hostující trenér Slavomír Varga.

Panenky se sice brzy ujaly vedení, ale Hanačky výsledek pěti brankami otočily.

Domácí tým si po celý zápas udržoval náskok, ve 24. minutě už vedl o sedm gólů.

Střelecky se dařilo hlavně velmi dobře hrající Kubáčkové.

Závěr poločasu však patřil hostujícímu celku, který hlavně zásluhou Vargové upravil poločasový stav na 15:12.

Obrat přinesla až druhá půle. Veselanky se po přestávce zlepšily a díky dvěma přesným trefám mladé křidelnice Soldánové srovnaly skóre na 16:16.

„Byla tam zase nějaká vyloučení, která byla z naší strany nesmyslná. Už jsme to několikrát řešili. Veselí se chytlo, dotáhlo se. Takové klíčové okamžiky řešíme špatně," našel rezervu ve hře kouč domácích házenkářek Jan Bělka.

Hostující tým vycítil šanci, soupeřky ale nezlomil. Domácí hráčky se za nerozhodného stavu probraly a výsledkem herního zlepšení byl gólový trhák a vedení 25:20.

Bělka: Byla tam bojovnost i nějaké zlepšení

Slovácký celek se sice v závěru snažil, ale síly mu ubývaly, proto byly šance na zvrat minimální.

Zatímco panenky vyšly v interlize bodově naprázdno, Olomouc doma zvládla druhý duel v řadě.

„Musím holky pochválit za plnění taktických pokynů a přístup k utkání. Bojovnost byla vidět u obou týmů. Měli jsme relativně dobrou obrannou fázi, došlo k nějakému zlepšení oproti minulým zápasům. Doufám, že jsme se trošku nastartovali a holky pochopily, že bojovnost je jednou z nejdůležitějších složek výkonu v házené," pravil trenér Zory Jan Bělka.

Polovinu gólového účtu Veselí tvořily branky vstřelené ze sedmimetrových hodů, těch si Panenky vysloužily čtrnáct a jedenáct z nich úspěšně proměnily.

„Je to nezvyklé, ale záleží to také na stylu hry. Věděli jsme, že obrana Olomouce je zranitelná na průniky. Normálně tolik sedmiček ale nemáme," podotkl trenér Veselí.

Kormidelník domácích ocenil výkon brankářek, olomoucká Lucie Rašková si zastavila několik vyložených šancí a také se zapsala do střelecké listiny.

„Určitě předvedla velmi dobrý výkon. Ale musím pochválit i hostující gólmanku Vašulkovou, která nám to také znepříjemnila," konstatoval Bělka.

DHK Zora Olomouc – SHK Veselí nad Moravou 28:22 (15:12)

Nejvíce branek: Kubáčková 6/1, V. Fryčáková 5, Sovová a Gajdošíková 3 – Vargová 9/8, Šustková 6/3, Soldánová 4. Rozhodčí: Brzósková, Pavelová. Sedmimetrové hody: 2/2 – 14/11. Vyloučení: 4 – 2. Diváci: 230.