Turnaje v Žilině se vedle pořadatelského klubu a obou hanáckých týmů zúčastnil ještě špičkový slovenský celek Doprastav Bratislava.

V základní skupině porazila Univerzita Palackého Šternberk i Doprastav 3:1 a Žilinu 3:0. Šternberanky zdolaly Žilinu 3:0 a s Doprastavem prohrály po boji 2:3, čímž se připravily o účast ve finále.

V něm se střetly olomoucké a bratislavské hráčky a z vítězství 3:0 a tím z i prvenství v celém turnaji se nakonec radoval Doprastav. Šternberk vybojoval pomyslný bronz výhrou 3:0 nad Žilinou.

„Celý turnaj odehrál olomoucký tým v osmi a šternberský dokonce jen v sedmi lidech, protože naše juniorky zároveň hrály na turnaji v Přerově,“ informoval šéftrenér olomouckých volejbalistek Jiří Teplý, podle kterého rozdělení obou kádrů ještě není definitivní, ale už se v Žilině finální podobě blížilo.

„Byl to pro nás přínosný turnaj. Potřebujeme hodně hrát a s prakticky novým kádrem sbírat zkušenosti. Nyní jsme ve fázi zjišťování rezerv. Pokud se nám ještě podaří tým vhodně doplnit, mohlo by to být dobré. Nový extraligový ročník bude podle mého názoru hodně těžký, ale Olomouc i Šternberk v něm mohou hrát důstojnou roli,“ míní Teplý.

V dresu Olomouce se představily i dvě nové hráčky, univerzálka Hana Vanžurová a nahrávačka Michaela Rašková.

„Vanžurová zahrála velmi dobře především proti Žilině. Potřebuje ještě hrát hodně těžkých zápasů, ale má v sobě velký potenciál,“ chválil kouč dvaadvacetiletou a 195 centimetrů vysokou hráčku, která do Olomouce přišla z Břeclavi, a na adresu exliberecké Raškové dodal:

„Více příležitosti dostala naše nahrávačská jednička Gregorová, ale Rašková prokázala, že by svou roli dvojky týmu mohla plnit dobře.“

Už v pátek se vysokoškolačky i volejbalistky Sokola představí na 23. ročníku mezinárodního turnaje O pohár rektora Univerzity Palackého. Zahraniční účast zajistí v Olomouci slovenská Žilina a přední běloruský klub Atlant Baranoviči, které doplní šest celků z domácí extraligy.

„Budeme pokračovat v ladění formy a chtěli bychom v základní části turnaje skončit v horní polovině pavouka, abychom si zahráli co nejvíc zápasů s kvalitními soupeři,“ plánuje před domácím turnajem Jiří Teplý.

O pohár rektora UP

Pátek

16:30: Olomouc – Frýdek-Místek a Šternberk – Ostrava

18:15: Olymp – Baranoviči a Slavia – Žilina

Sobota

9:00: Olomouc – Slavia a Frýdek-Místek – Žilina

10:45: Ostrava – Baranoviči a Šternberk – Olymp

12:30: Žilina – Olomouc a Slavia – Frýdek-Místek

14:15: Olymp – Ostrava a Baranoviči – Šternberk

16:30: semifinále a zápas o umístění

18:15: semifinále a zápas o umístění

Neděle

9:00: o 3. a 7. místo

10:45: o 1. a 5. místo

Adam Fritscher