Zmínění běžci mají s podobnými závody zkušenosti. Celodenní běh na páse však v České republice zkoušejí vydržet jako první. „Ještě nikdo se u nás nepokusil o tak dlouhý běh na páse. Jsou známy dvanáctihodinové rekordy, ale delší nikoliv," řekl David Koribský, který je zároveň i spoluorgani­zátorem závodu.

Kousek od něj běžel ultramaratonec a triatlet Michal Činčiala. „Tato sezóna se bude poněkud lišit od těch předchozích. Konkrétně v tom, že se budu méně věnovat vysokým tréninkovým objemům a místo toho budu více závodit," vysvětlil, proč se rozhodl do pokusu o rekord zapojit.

Změřit síly s vytrvalci a sami se sebou mohli i amatérští běžci. Stačilo sestavit šestičlenné týmy. Na start se postavili třeba Pásovci, Žížaláci nebo Runneři, za které se účastnil i Josef Vytřísal. „Nikdy jsem tolik neběžel, byla to výzva. Budeme se střídat po hodině. Chci držet rychlost deset kilometrů v hodině, což za čtyřiadvaceti­hodinovku vychází na nějakých čtyřicet kilometrů. Mám v plánu zkusit si maraton, beru to jako přípravu," sdělil osmadvacetiletý učitel.

S běháním na místě už zkušenosti má, mezi jeho oblíbené disciplíny ale nepatří. „Přijde mi to příliš stereotypní. Nicméně když je venku mínus deset stupňů, zajdu na pás, letos se to ale zatím nestalo ani jednou. Je to rozdíl, i nohy pak bolí jinak," srovnal závodník, který se raději věnuje míčovým a raketovým sportům, jezdí na kole nebo plave. Ročně naběhá něco přes pět set kilometrů.

Pokus o rekord končí v neděli ve 12 hodin.